BİLGİ Üç Aylar Orucuna Nasıl Niyet Edilir? Üç Aylar Orucu Nasıl Tutulur?

HANIMAĞA

EMEKLİ ADMİN
Nisan Forum
Katılım
13 May 2012
Mesajlar
35,477
Tepkime puanı
8,887
Puanları
250
Üç Aylar Orucuna Nasıl Niyet Edilir? Üç Aylar Orucu Nasıl Tutulur?


sy9ekg5uemm.jpg


Üç aylar içerisinde yüce Allah’ı daha fazla anmak gerekir.Peygamber Efendimize Salat’ü Selamlar getirmeyi alışkanlık haline getirmek gerekir.

Üç Aylarda Oruç Tutmak İçin Nasıl Niyet Edilir?

Allah rızasını gözeterek oruca niyet etmek gerekir.

Nafile oruçlara niyet şöyle yapılır;Niyet Ettim Allah rızası için nafile oruç tutmaya.
Kaza oruçlarına niyet şöyle yapılır;Niyet ettim Allah rızası için en son kazaya kalan Ramazan orucunun kazasını tutmaya.

Kefaret orucuna niye şöyle yapılır;Niyet ettim Allah rızası için kefaret orucumu tutmaya denir.
Adak orucuna niyet Niyet ettim Allah rızası için üzerime almış olduğum adak orucumu tutmaya diyerek niyet edilir.

Oruca niyet ne zaman ve nasıl yapılır?

Ramazan orucu,nafile tutulan oruçlar ve adak oruçları bu oruçlara akşam güneş battıktan sonra orucun tutulacağı gün zeval vaktine kadar niyet edilir.Yukarıda saydığımız oruçlara zeval vakti girinceye kadar niyet edilir.Bu vakte kadar orucu bozan bir şeyler olmaması gerekir.

Kaza ve kefaret oruçları imsak vakti girmeden önce niyet edilmesi gereken oruçlardır.Oruca niyet etmek için en uygun en efdal olan zaman imsak vaktinden hemen önceki zamandır.Oruç tutmak için sahura kalkmak sahur yaptıktan sonra sabah namazını beklemek ve oruca niyetlenmek yapılması gereken en uygun ve doğru davranış olarak önerilmektedir.

Sahura kalkılmayacak ise akşam namazından sonra dilediğiniz bir saatte oruca niyet edilmesinde bir sakınca görülmemiştir.




Üç aylar orucu nedir kaç gün tutulur?

Biz Müslümanlar için en önemli aylar olan üç aylara girmek üzereyiz üç aylarda nasıl oruç tutulur üç aylar orucu nedir konuyla ilgili gerekli bilgiler yazımızda yer alıyor.

Recep Şaban ve Ramazan ayları üç aylar olarak bilinmektedir.Bu ayları içine alan aylara üç aylar denir.Biz Müslümanlara Ramazan ayının geldiğinin müjdecisi olan üç aylar ibadet ayları tövbe istiğfar ayları olarak bilinir.Peygamber Efendimiz sav üç aylarda nafile oruç tutardı fakat üç aylarda kaç gün oruç tutulur diye merak ediyorsanız bu oruçların net olarak bir sayısı yok.
İbn Abbas konuyla ilgili derki;Efendimiz,Recep ayı içerisinde çok oruç tutardı ki hiç iftar etmeyecek sanırdık.Bazende Recep ayında oruca o kadar ara verirdi ki hiç tutmayacak sanırdık.Buna istinaden Recep ayında şu kadar oruç tutmak gerekir gibi bir açıklamamız olamaz.
Peygamber Efendimiz Recep ve Şaban aylarında oruç tutardı bazen ara verirdi ki Ramazan orucuna benzemesine engel olurdu.
Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed as üç ayların manevi değerine dikkat çekerek şöyle buyurmuşlardır:


Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan ayı ise ümmetimin ayıdır.
Ey Allah'ım Recep ve Şaban ayını bize mübarek kıl, bizi Ramazan ayına kavuştur.

Allah bizleri Regaiple sana rağbet eden.Miraç ile yücelen,Berat ile kurtuluşa eren,Kadrini idrak ederek Ramazanın sonunda cenneti hak eden kullarından eyle.Amin.
Üç aylarımız Mübarek olsun inşallah Allah şimdiden tutacağımız oruçları yapacağımız ibadetleri kabul eylesin bizleri üç ayların sonunda duaları kabul edilen ibadetleri kabul edilen kulları arasına alsın inşallah.



Recep Ayında Okunacak Dualar

Peygamber Efendimiz s.a.v Recep ayı girdiğinde aşağıdaki duayı ederdi;

Ey Rabbim Bize Recep Ayını Mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.

Recep ayı girdiğinden itibaren Ramazan ayının sonuna kadar her gün kelimei tevhid okunması tavsiye edilmiştir.

Ayrıca Recep ayının ilk on günü okunacak dua;

Allahümme barik lena fi recebe ve şaban ve belliğna ramazan vehtimlena bil iman ve yessirlenea bil Kur’an

Daha sonra arkasından 100 defa okunması tavsiye edilen dua;

Sübhanallahil Hayyil kayyum

Recep ayının ikinci on gününde okunması tavsiye edilen dua;

Allahümme barik lena fi recebe şaban ve belliğna ramazan vehtimlena bil-iman ve yessirlena bil-Kur’an.

Bu duanın ardından 100 defa aşağıdaki dua okunur;

Sübhanallahil ehadis samed.

Recep Ayının Üçüncü On Gününde Okunacak Dua:

Allahümme barik lena fî recebe ve şa’ban ve belliğna ramazan vehtimlena bil-iman ve yessirlena bil-Kur’an.

Yine bu duanın arkasından 100 defa aşağıdaki dua okunur;

Sübhanallahil Ğafuri’r-Rahim.

Recep ayı içerisinde yukarıdaki duaları sırasıyla okunması tavsiye edilmektedir.Ayrıca recep ayında bol bol tövbe ,istiğfar edilmesi Kuran’ı Kerim okunması ve oruç tutulması büyük sevaplar kazandırır.




Peygamberimizin Namaza Verdiği Önem Kısaca

Namaz kılmanın önemini kıymetini tüm Müslümanlar bilir. Kuran’ı Kerim’de namaz kılmanın hikmeti hakkında birçok ayeti kerime vardır. Peygamber Efendimiz Namaz kılmanın önemini şu sözleriyle açıklamıştır. Namaz dinin direği, müminin miracı, gözümün nuru ve cennetin anahtarı dır. Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammet s.a.v bu sözleriyle namazın önemine değinmiştir. Namazın önemini dile getirdiği bu sözleriyle namaz namaz diye inleyerek ümmetinin de bu muhteşem ibadete hak ettiği önemi vermeleri için elinden geleni yapmıştır.


Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz s.a.v namaza olan bu düşkünlüğünün ve hassasiyetinin kaynağı elbette Kuran’ı Kerim’di.

Kur’anı Kerim öyle önemli mesajlarla namaz anlatılıyor ki anlatılan o mesajların ilk muhatabı Peygamber Efendimiz’dir.

Cenneti kazananlar oturdukları yerden o günahkarlara biraz da acıyarak bakacak ve diyecekler ki:

Sizi şu yakıcı ateşe sokan nedir? Onlar diyecekler ki: Biz namaz kılanlardan değildik. Yoksulu doyurmuyorduk. Batıla kendilerini kaptırmış olanlarla beraber oluyorduk. Hesap gününü yalan sayıyorduk. İşte biz bu hallerdeyken kaçınılmaz son olan ölüm gelip çattı. Müddessir Sûresi

Her şeyden önce namaz kılmak namazı kazaya bırakmamak özellikle sabah namazı ve yatsı namazlarını cemaatle kılmak gerekir.

Namaz, imandan sonra en büyük hakikattir Daha Nübüvvetin ilk yıllarında bu dehşetli uyarılar altında vahye muhatap olan Efendimiz (sav) ve Sahabeler, çok iyi anlamışlardı ki; cehennemi hak etmiş günahkârların dile getirecekleri ilk cürümleri namaz kılmamaları olacaktır. Bu nokta çok önemlidir ve üzerinde ciddi bir şekilde zihin yorulmalıdır. Neden önce namaz? Çünkü namaz; imandan sonra en büyük hakikattir ve hakkı ile ikame edilince hayatın tamamını müspet manada kuşatan bir kalkandır. Nasıl ki içki her kötülüğün anasıdır, namaz ise her iyiliğin anasıdır. Bundan dolayı beratı kazanmanın, kitabı sağdan almanın, havzın başında Alemlere Rahmet olan Efendimizin (sav) elinden su içmenin yolu namazdır. Bu yönüyle namaz, Peygamber Efendimiz‘i sav güldüren ve sevindiren bir ameldir? Namaz kılmaya bizde Peygamber Efendimiz gibi önem verelim inşallah namazları bilerek kazaya bırakmadan vaktinde kılmak bir Müslüman için ibadetlerin en güzel şekilde yerine getirilmesi demektir.
 
  
 
Emeklerin için çok teşekkür ederim...
 
    
Konu Güncellendi..
 
    
 
 
Üst Alt