BİLGİ MELEKLERE ÎMÂN

MineAsu

EMEKLİ ADMİN
Nisan Forum
Katılım
5 Eki 2013
Mesajlar
181
Tepkime puanı
3,105
Puanları
113
MELEKLERE ÎMÂN



Îmânın ikinci şartı meleklere inanmaktır. Melekler nurdan yaratılmış, istedikleri sûret ve şekillere girebilen rûhânî ve latîf varlıklardır. Meleklerde erkeklik ve dişilik yoktur. Onlar, emrolundukları şeylerde Hz. Allâh’a isyan etmezler. Yorulup usanmazlar. Yemek, içmek gibi ihtiyaçları yoktur. Kimi gökte, kimi yerde, kimisi de Arş’ta vazifelidirler. Sayılarını ancak Allâhü Teâlâ bilir. İçlerinden dört büyük melek, meleklerin peygamberleridir. Dört Büyük Melek:
1- Cebrâîl (Aleyhisselâm): Cenâb-ı Hakk’ın kitaplarını peygamberlere getirmeye, yani vahye memur, Hz. Allah ile peygamberleri arasında bir vâsıta ve elçidir.
2- Mîkâîl (Aleyhisselâm): Bir kısım hâdiselerin; meselâ rüzgârların, yağışların ve bitkilerin meydana getirilmesine memurdur.
3- İsrâfîl (Aleyhisselâm): Sûrun üflenmesi, kıyamet gününün meydana gelmesi, insanların ve cinlerin kıyamette tekrar dirilmeleri hususlarına memurdur.
4- Azrâîl (Aleyhisselâm): İnsan ve cinlerden eceli gelenlerin ruhlarını almaya memurdur. Yani, Allâhü Teâlâ’nın emriyle onların canlarını alır. Ayrıca her insanda, 384 vazîfeli melek vardır. Bunlardan, Kirâmen Kâtibîn melekleri insan ne yaparsa onu yazmakla vazifelidirler. (M. İlmihâl, Fazilet Neşriyat)


BUHÂRÎ-İ ŞERÎF OKUMANIN FÂİDELERİ

İmam Buhârî (rah.) Sahîh-i Buhârî isimli kitabıyla alakalı şöyle buyurdu: Gusül abdesti alıp iki rek’at namaz kılmadan, kitabıma hiçbir hadîs-i şerîf yazmadım. Bu kitabı on altı senede yazdım ve onu Allâhü Teâlâ ile aramda bir hüccet kıldım. Mescid-i Harâm’da (itikâf halinde) yazdım. İki rek’at namaz ve istihâre ile sahîh olduğunu kat’îleştirmeden hiçbir hadîsi ona dâhil etmedim.
Evliyâullah’tan bazılarından şöyle naklolundu: Buhârî-i Şerîf bir şiddet ve belânın kaldırılması için okunursa ondan kurtulmaya vesîle olur. Onunla binilen hiçbir geminin battığı görülmemiştir.
İmam Buhârî (rah.) duâsı müstecâb olan bir zât idi. Bu kitabı okuyacak olanlara da husûsî duâ etmiştir.
Buhârî-i Şerîf okunarak yağmur duâsına çıkılır. Bazıları da onun tecrübe edilmiş bir ilâç olduğunu söylemiştir. Bazılarından nakledildiğine göre: Bir zât hem kendisinin hem de başkalarının sıkıntılarının giderilmesi için, Buhârî’yi yüz yirmi kere okudu ve sıkıntılardan kurtuldu. (Mirkâtü’l-Mefâtîh, Aliyyü’l-Kârî)
 
  
 
 
 

Similar threads


Üst Alt