Nisan Foruma Hoşgeldiniz... Sitemize "Yerli ve Yabancı" herhangi bir siteden resim, video veya orada bulunan bir konuyu kopyalayarak sitemize taşımak kesinlikle yasaktır. Kopyalanarak alınan konu veya resimler sitemize eklendiği takdirde site adminleri tarafından konular silinecektir.

Maaş Alabilmek İçin Kağıt Üstünde (Anlaşmalı) Boşanmak Caizmidir

PARGALI

Well-Known Member
Nisan Forum Üyesi
Katılım
4 Ağu 2013
Mesajlar
826
Tepkime puanı
36
Puanları
48
Maaş Alabilmek İçin Kağıt Üstünde (Anlaşmalı) Boşanmak Caizmidir


Soru :
Bazı insanlar ölen babasının maaşını almak için eşleriyle mahkeme kararıyla boşanıyorlar fakat yine aynı evi paylaşıyorlar. Bunun dini nikaha zararı var mıdır?
Cevap :
Bismillahirrahmanirrahim
Soruyu ne yazık ki eksik sormuşsunuz. Dini nikahın durumu sorulduğu gibi, bu şekilde yapıp elde edilecek kazancın helal olup olmadığı da sorulmalıdır.
Bu durumda ölmüş babasının maaşını almak helal olmaz.
Maaş için evlilikte hile yapmak haramdır. Hileli boşanma sonucu alınan para, ‘helal’ değildir. Maalesef soruda sorulduğu gibi bazı bölgelerde kadınlar, hayatta olmayan babalarının maaşını almak için, eşlerinden anlaşmalı olarak resmen boşanıyor. Mahkeme kararı ile resmi olarak boşanan çiftler, eski eşleriyle dinî nikâhla aynı evde yaşamaya devam ediyor. Kâğıt üzerinde meydana gelen bu değişiklik sebebiyle ilgili kurum söz konusu kişiye babasının maaşını ödemek zorunda kalıyor. Aynı yerde yaşamalarına rağmen dul göründüğü için babasının maaşını alıyor. Zaman zaman şikâyet üzerine yapılan baskınlarda eşlerin boşanmış görünmelerine rağmen birlikte yaşadığı tespit ediliyor. Ancak herhangi bir cezai müeyyide uygulanamıyor.
Hâlbuki böylece anlaşmalı olarak resmen boşanıp haksız yere maaş almak, yıllarca ölen annesinin ya da babasının maaşını almak, kılıfına uydurup yasal yollarla maaş aldığı kurumu dolandırmak kesinlikle caiz değildir. Ölen kimselerin hangi çocuklarının yardım alacağı kanunda bellidir. Maaş almak için boşanmak yasal olabilir; ama dinimizce hiledir. Caiz değildir. Hakkı olmadığı halde devletten para alanlar, kul hakkını ihlal ediyorlar. Dinimiz böyle bir durumu asla onaylayamaz. Bu durum meşru değildir. Çünkü burada bir hak ihlali vardır. Dinimizde hakkımız olmayan bir şeyi almak kul hakkına girer. Zaten böyle bir tutum da bir ’a yakışmaz. Gerçekten ihtiyaçları varsa, devlet onlara değişik şekillerde gerekli yardımı yapar.
Bazı bölgelerde de, sağ kalan eş, ikinci kez evlendiği halde resmi nikâhını yapmayarak, ölen eski eşinin maaşını alıyor. Bu da kesinlikle caiz değildir. Bunların ilgili kuruma maliyetinin sağlık harcamalarıyla birlikte çok yüksek rakamları bulduğu tahmin ediliyor. Bu durum, yasal yolsuzluktur.
Evet, böyle bir maaşın alınması kesinlikle helal değildir. Çünkü kişi maaşı alabilme kriterlerine, şartlarına sahip olmadığı, yani evli olması gerekirken evli olmadığı için böyle bir maaşı alması haramdır. Dini nikahlı olup olmaması hükmü değiştirmez.
Unutmayalım ki Müslümana her yerde ve her zaman doğruluk yakışır. Müslüman, hak etmediği bir kazancın helal olmadığını ve sorumluluk yüklediğini bilen kimsedir. Müslüman, ölen babası gibi bir gün öleceğini ve Allah Teala’ya hesap vereceğini bilen kimsedir. Müslüman, devlet dini nikâhlı olduğunu bilmese de her şeyi eksiksiz bilen ve gören Rabbini unutmayan kimsedir.
Dini nikâhla ilgili cevabın hala bir önemi varsa;
Mahkemenin boşaması talak yani boşama olmayıp tefrik yani ayırma, evliliği sona erdirmedir. Bu şekilde boşanan eşler isterlerse tekrar evlenebilirler. Yeni bir nikahın kıyılması gerekir.
 
  
 
KONU GÜNCELLENDİ..
 
    
 
 

Similar threads


Üst Alt