Tarihte Bugün LONDRA 06.07.1827 ANTLAŞMASININ 191’inci YILDÖNÜMÜ

Navaho

Well-Known Member
Nisan Forum Üyesi
Katılım
2 May 2018
Mesajlar
771
Tepkime puanı
970
Puanları
113
Konum
Almanya
MERHABALAR ÇOK KIYMETLİ NİSANBOARD AİLEME VE...
SİTEMİZİ ZİYARET EDEN MİSAFİRLERE...

BUGÜN...,
06.07.1827 LONDRA ANTLAŞMASININ 191’inici YILDÖNÜMÜ.

ce6b4bb1-715b-43e1-8n3uek.jpeg


EVET BU TARİHE GEÇEN ANTLAŞMA HANGİ DEVLETLER ARASINDA YAPILMIŞTI MADDELERİ NELERDİ?

Londra Antlaşması, 6 Temmuz 1827 tarihinde , ve arasında imzalanan, 'ın kurulmasını ve bağımsızlığını esas alan antlaşma.

MADDELERİ....:
  • bağımsız hale getirilecek.
  • Yunanistan'daki bütün Türk mallarının sahibi Yunanlar olacak ve bunu kabul etmesi için Osmanlı Devleti'ne 1 ay süre tanınacak.
  • Kabul etmediği takdirde üç devlet Yunanlara yardım edip silah zoruyla bu antlaşmayı kabul ettirecek.


Osmanlı Devletinin son yüz senelik döneminde Londra’da değişik târihlerde yapılan konferans ve antlaşmalar. Osmanlı Devleti bunlardan bir kısmına katılmadığı hâlde dolaylı olarak kendisini ilgilendirmiştir. İngiltere uzun vâdeli siyâsî faaliyetleri netîcesinde dünyânın çeşitli bölgelerinde pekçok sömürgeler kurmuştur. Böylece 19. asrın başlarından îtibâren dünyâ siyâsetinde önemli derecede söz sâhibi olmaya başladı. Bu bakımdan 19 ile 20. yüzyılda yapılan birçok konferans ve antlaşmalar Londra’da yapıldı.

Londra Antlaşması (6 Temmuz 1827): Mora’daki Yunan ayaklanmasını desteklemek, Yunanistan’da bağımsız bir idâre kurulmasını sağlamak gâyesiyle İngiltere, Fransa ve Rusya arasında imzâlanan antlaşma. 1827’de batılı devletlerin tahriki ile Yunanlılar Mora’da büyük bir isyan başlattılar. Osmanlı Devleti isyânı bastırmak için Mısır Vâlisi Kavalalı Mehmed Ali Paşadan yardım istedi. Yardım gerçekleşip isyan tamâmen bastırılmak üzere idi. Bu durum Mehmed Ali Paşanın Akdeniz’de güçlenmesi ile neticelenecekti. İngiltere kendi aleyhine böyle bir durumun gelişmesini engellemek için derhal harekete geçti. “Mısır kuvvetleri zulmediyor buna son vereceğiz.” diyerek, Petersburg’da Çar hükûmeti ile 1826’da bir görüşme yaptı. Bu görüşme sonunda bir protokol imzâlandı. Bu protokol Yunanistan’ın Osmanlı’dan koparılması ve bağımsız bir Yunan Devleti kurulması için ilk adımdı.

Aldıkları karâra göre Yunanistan Osmanlı Devletine sâdece vergi ile bağlı yeni bir devlet olacaktı. Türkler ise Yunanistan’dan tamâmen çıkartılacaktı. İngiltere ve Rusya bu protokolü Avusturya, Fransa ve Prusya’ya bildirdi. Avusturya ve Prusya karşı çıktılar ise de, Fransa kabul etti. Bundan sonra Londra’da İngiltere, Rusya ve Fransa arasında görüşmeler başladı. Varılan antlaşma netîcesinde (6 Temmuz 1827) Osmanlı Devleti Petersburg protokolünü benimseyip, müstakil bir Yunan Devletinin kurulmasını kabul ederse, Mora’da isyân çıkaran âsiler ile Osmanlı Devleti arasında bir anlaşma yapılacak, kabul etmediği takdirde protokolü imzâlayan müttefik devletler isyancılara yardım edecekler ve isteklerini kabul ettirmek için Osmanlı Devletine baskı yapacaklardı.

Bu isteklerini bir nota ile Osmanlı Devletine bildirdiler. Bu hareket Osmanlı Devletinin iç işlerine bir müdâhale olduğundan reddedildi ise de iş, Osmanlı-Mısır donanmasının yakıldığı Navarin Baskını (20 Ekim 1827) ile neticelendi. Fransızlar, Mora’yı işgâl ettiler. Bir taraftan da Osmanlı-Rus Harbi çıktı ve Osmanlı Devletinin aleyhine neticelendi.


Ayırdığınız değerli zamanınız için çok teşekkür ediyor,
Saygı dolu Selamlarımı sunuyorum!
Navaho
 
  
 
 
 
Üst Alt