BİLGİ KONYA İPLİKCİ CAMİSİNİN VE ŞADIRVANININ HİKAYESİ

mehmet alii

THEME MAKER
Nisan Forum
Katılım
24 Nis 2014
Mesajlar
609
Tepkime puanı
554
Puanları
93
İplikçi Cami, Anadolu Selçuklu Devleti'nin başkenti olan Konya'nın ilk medresesiydi. İplikçi Camii'nin bitişiğinde 13. yüzyılda inşa edilen yapı, devrinde önemli bir ilim merkeziydi. Hatta öyle ki Mevlana ve babası Bahaddin Veled bu medresede ders vermişti
İplikli Camiyi İlk yapan kişiden dolayı Ebülfazl, daha sonra ihyası sebebiyle Ahmed Bey Camii adlarıyla anılmıştır. Eskiden bitişiğinde yer alan Altunaba (Altınapa) Medresesi’nin yakınında da İplikçiler Çarşısı’nın bulunması neticesinde her iki yapı da önce İplikçiler, ardından İplikçi adıyla meşhur olmuştur
Rivayete göre, camiyi yaptıran kişi (padişah da olabilir zengin bir kişi de olabilir).
‘’Ben kimseden yardım almadan yaptıracağım. Sevabı sadece benim olacaktır.’’ diye yaptırmaya başlar. Bu arada bir kadın gelir ve ‘’ne olur Allah aşkına, benim şu paramı da alın camiye harcayın’’ der, ama yaptıran adam ustalara ‘’kimseden bir şey almayın’’ diye tembihlediği için ustalar o kadının parasını almazlarmış. Kadına ‘’ağamız kimseden yardım kabul etmeyeceksiniz’’ diye emir verdiği için boşuna uğraşma senin yardımını alamayız’’ demişler. Kadın her gün gelmiş, istediğini söylemiş ustalar da her gün kadını geri çevirirlermiş. Kadın geçimini iplik bükerek sağlarmış. Onun için de kadına iplikçi derlermiş. Bir gün kadın büktüğü iplikleri kırpmış. Gece gizlice gelmiş iplik kırpıklarını caminin duvarının örüldüğü harca karıştırmış. Ertesi gün ustalar hiçbir şeyden haberleri olmadığı için kadının iplik karıştırdığı harcı duvar yapmada kullanmışlar. Aylar geçmiş, cami yapılmış bitmiş. Bir gün camiyi yaptıran adam, rüyasında bir ‘’pir’’ görmüş. O pir ‘’ o caminin sevabı sana yazılmadı. Harçlara ipliğini karıştıran kadına yazıldı.’’ demiş. O günden sonra caminin adının İplikçi Camii olduğuna inanılıyor.
*
*İPLİKCİ CAMİNİN ŞADIRVANIN İLGİNÇ ÖZELLİĞİ*
İplikçi Camii şadırvanı da ilginç özelliği ile dikkat çekiyor. Şadırvan, görünüşü itibariyle sıradan bir şadırvan olarak dikkatleri çekmiyor. Şadırvanı 8 adet mermer sütun ayakta tutuyor. Şadırvanın ilgi çeken özelliği ise bu sütunlarda. Karşılıklı iki sütuna, iki insanın sırtını vererek yaptığı konuşmalar, şadırvanın ilginç özelliğini ortaya koyuyor. İki kişi bu şekilde yapılan konuşmada birbirlerinin sesini mikrofondan gelirmiş gibi duyuyor.
Direğe arkasını veren kişinin karşısından çeşmeyi açarsanız sanki su, karşıdakinin üzerinize dökülür gibi oluyor.

Bu özellik insanların da dikkatini çekiyor. Durumu öğrenen vatandaşlar da, şadırvanı sürekli kullandıklarını ancak bu özelliği bilmediklerini belirtiyor. Özelliği öğrendikten sonra deneyenler ise şaşkınlıklarını gizleyemiyor.
 
  
 
çok ilginç gerçekten..emeklerinize sağlık. çok güzel bir paylaşım olmuş.
 
    
Elinize sağlık. Paylaşım için teşekkürler.
 
    
 
 

Similar threads


Üst Alt