Bulgur ...‏

gaziuzman

New Member
Nisan Forum Üyesi
Katılım
20 Mar 2010
Mesajlar
11
Tepkime puanı
0
Puanları
1
ABD'li doktorlar artık ilaç yerine bulgur veriyor.
O kadar ki çok faydaları var.
Özellikle de hamilelikte bir numaralı ilaç yerine geçiyor.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği
Bölümü Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Mustafa Bayram diyor ki;

-'Amerikalılar bizdeki gibi hap vermiyor, onlar bulgur öneriyor' .

HAMİLELİK İÇİN MUCİZE ETKİ

Profesör Doktor Mustafa Bayram´ın aktardığına göre, ´´Bir kadın hamile
olduğu zaman bebeğin beyin gelişimi için doktorlar folik asit ilaçları
veriyor, bu ilaçlar çocuğun beynini geliştiriyor.
Fakat Amerikalılar bizdeki gibi hap vermiyor, onlar bulgur
öneriyorlar. Diyorlar ki ´hamileyseniz ilk 3 ay içerisinde bulgur
yediğiniz zaman folik asidi ilaçtan değil direkt olarak bulgurdan
alabilirsiniz´. O açıdan bulgur önemli´.
Bulguru ABD´de gözde yapan bir çok yönü var. Onlardan bazılarını Prof.
Bayram şöyle sıralıyor;
*Bulgur, böcek ve larvaların oluşumuna dayanıklıdır. Raf ömrü oldukça
uzun, sıcağa ve rutubete dayanıklıdır.
*Bulgur doymamış yağa sahiptir, beslenmede önemlidir ve ekonomiktir.
*Hazırlanması kolaydır. Vejeteryan beslenmeye çok uygun bir üründür.
*Kalp için oldukça yararlı, sindirimi kolaydır.
*Süt ile karıştırıldığında mükemmel, muhteşem bir gıda oluyor.

>
ET KANSERDEN KORUMAZ AMA BULGUR KORUR
Başlığa bakıp da et yememezlik etmeyin, onun yeri abartmamak kaydıyla
ayrı ama en azından etli çiğ köfte yerine bulguru, özellikle haşlanmış
(yalancı köfte gibi) olarak tercih edin ve sofranızda bulguru en
azından haftada 2 kez tüketin.
Dünyada ilk işlenen gıda maddelerinden biri olan bulguru, meşhur moğol
imparatoru Cengiz Han savaşlarda ordu erzakları arasında
bulundurmuştur.

FAKİRİN DOKTORU
Gelelim ucuz olduğundan mı bilinmez ülkemizde Anadolu mutfağı dışında
çok da fazla itibar görmeyen bulgurun faydalarına.

Bulgur özellikle bağırsak kanseri riskini büyük oranda azaltır. Besin
değeri yanında vitaminler açısından da son derece zengin bir gıdadır.
Bulgur çözünebilen ve çözünemeyen lifler (fiber) bakımından oldukça
zengindir. Fiber düzenli olarak tüketildiğinde bağırsak kanseri
riskini engelleyen önemli bir besin elemanıdır.

KOLESTROLÜ DÜŞÜRÜR
Karbonhidrat değeri düşük, protein değeri yüksektir. Bunun dışında B1,
B6 vitaminleri ve Niasin'den zengindir. Bulgurda bulunan lifler,
içerisinde bulunan selüloz, pektin gibi yapılarla vücutta dengeleyici
etki gösterir. Suda çözünebilen lifler, kan şekerini kontrol ederek
kolesterolü düşürücü etki gösterir.

KİLO VERMEK İSTEYENLER İÇİN BİREBİR
Lifli besinler diğer besinlere oranla aynı zamanda daha fazla tokluk
hissi vererek kilo vermeyi kolaylaştırır. Ayrıca günlük su ihtiyacını artırdığından bol su içilmesini sağlar. Bulgurda ulunan B1 vitaminleri, folat ve magnezyum sinir ve sindirim sistemi sağlığında
önemli rolleri olan maddelerdir.

BULGUR KABIZLIĞI DA ÖNLÜYOR
Bulgur aynı zamanda içerdiği mineral ve vitaminler sayesinde
bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar, kabızlığı önler, sinir
sistemininin düzenli çalışmasını sağlar, zihni dinlendirir ve enerji
verir.

EKMEK GİBİ
2 yemek kaşığı pişmiş bulgur kalori değeri bakımından 1 dilim ekmeğe
denk düşmektedir. Zayıflama diyetlerinde kolestrol sorunu olanları
ekmek yerine bu sebeple bulgur önerilir.

PİRİNÇ YERİNE BULGUR TÜKETİN
Doktorlar bulgurun, vitamin ve protein yönünden pirince oranla daha
zengin olduğu da bildiriliyor.
Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü´nce
yapılan bir araştırmaya göre, bulgur, pirince göre 4 kat kalsiyum, 4
kat demir, 2 kat fazla protein içeriyor.
Vitamin ve protein yönünden zengin olan bulgur üstelik çok daha ucuz.

DEMİR ORANI ISPANAKTAN BİLE FAZLA
Bulgurda, bazı sebzelerden daha çok demir bulunmaktadır. Bu sebeple de
doktorlar vücudunda demir eksikliği bulunanlara ıspanak yemelerini
tavsiye ediyor.
Porsiyon yününden karşılaştırıldığında, ıspanakta 3,2 miligram,
bulgurda ise 3,5 miligram demir olduğu görülür.

ÇİN´DE KUTSAL BİTKİLERDEN BİRİ
MÖ 2800´de Çin İmparatoru Shen Nung, bulgurun ana maddesi olan
buğdayı; pirinç, darı, arpa ve soya fasulyesiyle birlikte beş kutsal
bitkiden biri olarak belirlemiştir.

İNCİLDE DE GEÇİYOR
Hıristiyanların kutsal kitabı İncil de, eski Babil, Hitit ve İbrani
halklarının 4 bin yıl önce, Mısırlıların ve Doğu Akdeniz´de kurulu
diğer uygarlıkların da MÖ 1000 yılında pişirilip kurutulmuş buğdayı
kullandıklarını göstermektedir.
Radyasyona karşı dayanıklı olduğu için stratejik gıda olarak kabul
edilen ve stoklarda tutulan bulgur, kolay hazırlanabilmesi ile de
avantajlı bir gıda.

BM BULGUR STOKLUYOR
Raf ömrü uzun olduğu için bozulmaması ile bilinen bulgur o kadar
kıymetli ki ABD´de savaş olasılığına karşı stoklanıyor[/FONT]

 
  
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
güncellendi
 
    
 
 

Similar threads


Üst Alt