BİLGİ Yaz Sıcağında Klimasız Çabucak Serinlemenin 12 Basit Yolu

LEYAL

⭐ADMİN⭐
Yönetici
ADMİN
Katılım
30 Ağu 2011
Mesajlar
23,919
Tepkime puanı
10,981
Puanları
113
rvgutV.md.jpg

Yaz sıcakları geldi çattı. Güneş kavurucu yüzünü gösterdikçe evlerde duramaz, geceleri uyuyamaz olduk. “Terlemeden, sıcaklamadan yazı geçirmek mümkün değil mi?” Evet, serinlemek için bazı hileler var! Perdelerden bilgisayarlara, acılı yiyeceklerden evde kullandığınız ampullere kadar her şey serinlemenizi sağlayabilir! İşte klima olmadan da kolayca serinleten 12 basit ipucu…


1-Esinti yaratın

Dışarıdaki hava kuru ve içerideki havadan daha soğuk olduğunda açık bir pencereye nemli çarşaf asın. Böylece dışarıdan gelen esintiler buharlaşan su tarafından soğutulur.


2-Perde ve güneşliğinizi kapatın

Perdeleri ve güneşlikleri evinize giren ısı miktarını yüzde 45'e kadar azaltabilir. Böylece daha serin bir ortam tesis etmiş olursunuz.


3-Kendi klimanızı kendiniz yapın

Hava sıcak ama nemli değilse bir vantilatörün önüne bir kase buz koyun ve esintinin tadını çıkarın. Buz eriyip buharlaştıkça sizi serinletecektir.


4-Soğuk su püskürtün

Buzdolabında içi su dolu bir sprey şişesi bulundurun ve sıcak bastırdığında üzerinize püskürterek ferahlayın. Uzmanlar bunu “termal dengeleme” olarak adlandırıyor. Su buharlaştıkça vücut da soğuyor. Vücut ısısını düşürmek için kendinizi ıslatmaya bileklerinden başlamanız serinleme sürecini hızlandıracaktır.


5-Bilgisayarınızı kapatın

10 dakikadan uzun bir süre kullanmayacaksanız bilgisayarınızı uyku moduna geçecek şekilde ayarlayın. Günün sonunda makineyi tamamen kapatın. Eğer dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız asla bilgisayarı kucağınıza alarak çalışmayın.


6-Hafif ve bol giysiler tercih edin

Teri ve yapışma hissini uzaklaştırmak için tasarlanmış kumaşlardan yapılmış giysileri tercih edin. Pamuklu ürünler tercih ediyorsanız ince, açık renkli ve hepsinden önemlisi rahat olmasına dikkat edin. Uzmanlar “En iyi şey terin doğrudan deriden buharlaşmasıdır. İkinci iyi şey ise terin cildinizden giysilere hızla geçmesi ve ardından buharlaşmasıdır. Bol, dökümlü giysiler havanın ciltte hareketine izin verir ve buharlaşmaya yardımcı olur” diyor.


7-Bulaşıklarınızı havayla kurutun

Bulaşık makinesi kullanıyorsanız kurutma programını devre dışı bırakın. Bunun yerine bulaşıkların kuruması için makinenin kapısını açık bırakın.


8-Çıplak ayakla gezin

Ayaklarınızdaki ter buharlaştıkça ayaklarınızdaki kanı soğutur. Uzmanlar “Kan damarları daha sonra bu kanı vücudun diğer bölgelerine de ulaştırır, böylece daha fazla serinlik hissi elde edersiniz" diyor.


9-Baharatlı, acılı bir şeyler yiyin

Meksika ve Hindistan gibi sıcak iklimlerde yaşayanlar serinlemek için baharatlı, acılı şeyler tüketirler. Acı biber, daha kolay terlememize yardımcı olan bir kimyasal bileşik olan kapsaisin içerir. Ter buharlaştığında da kısa bir rahatlama yaşarsınız.


10-Bol meyve ve sebze tüketin

Yaz aylarında sebze ve meyvelere yönelin. Sebze ve meyveler bir et yemeğinden daha kolay sindirilirler, bu da kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.


11-Flüoresan ampul kullanın

Işıkları kapatın ya da ampulleri değiştirin: Uzun ömürlü flüoresan ampuller, standart ampullerden yaklaşık yüzde 70 daha az ısı üretir.


12-Soğuk kompres yapın

Pamuklu bir çorabı pirinçle doldurun, çorabın ağzını iple bağlayın ve ve yatmadan önce iki saat dondurucuda soğutun. Yoğun ve nişastalı olduğu için pirinç soğuğu uzun süre muhafaza eder. Daha sonra bu çorabı vücudunuza kompres yaparak serinleyebilirsiniz.

 
  
 
Emeğinize sağlık Leyal.Paylaşıma teşekkürler.
 
    
Emeklerinize saglık güzel paylaşımınıza cok tesekkürler
 
    
emeğine sağlık paylaşım için tşk
 
    
Harika bilgier. Özellikle yazın bu kavurucu sıcaklarında işe yarar umarım. Paylaşım için teşekkürler Leyal
 
    
Ellerine sağlık Leyal, Güzel paylaşım için teşekkürler...
 
    
Emeğine Sağlık Leyal Paylaşıma Tskkrr...
 
    
 
 
Üst Alt