BİLGİ TALAK (BOŞAMAK)

MineAsu

EMEKLİ ADMİN
Nisan Forum
Katılım
5 Eki 2013
Mesajlar
181
Tepkime puanı
3,103
Puanları
113
TALAK (BOŞAMAK)


Nikâh, cemiyet hayâtı için bir nîmettir, birçok faydaları vardır. Beşeriyet silsilesinin güzelce devamına, insanlar arasında ahlâkî fazîletlerin çoğalmasına vesîledir. Dolayısıyla bu nîmeti güzelce muhâfaza etmek lâzımdır. Bu sebepten nikâh hakkında birçok dînî teşvikler olduğu gibi bu bağı ortadan kaldıracak olan talak (boşamak) hakkında da birçok tehditler bulunmaktadır. Hadîs-i şerîflerde:
“Evleniniz, şer’î bir özür bulunmadıkça boşamayınız. Çünkü Allâhü Teâlâ, zevklerine çok düşkün olan (başkalarıyla evlenmek için hemen boşayıp-boşanan) erkekler ile kadınları sevmez.”
“Bir zarûrete bağlı olmaksızın kocasından boşanmak isteyen herhangi bir kadına cennet kokusu haramdır.”
“Bir kadını kocasına karşı ifsat eden, onu isyana sevk eden kimse bizden değildir.” buyrulmuştur.
Erkeklerin gereksiz yere talâka tevessül etmeleri uygun olmadığı gibi kadınların da lüzumsuz yere kocalarından boşanmaya kalkışmaları asla doğru görülmez. Karı-koca arasına nifak ve âsîlik sokmaya çalışanlar da hiçbir şekilde İslam terbiyesiyle ahlâklanmış sayılamazlar.
Bir topluluk arasında talak hâdisesinin çoğalması, âilelerin saâdetine zıt, cemiyetin menfaatlerine muhâliftir. Bu, böyle olmakla beraber bazı sebeplerle talâka lüzum görüleceğinden İslam hukûku tarafından bu mevzû lâyıkıyla ele alınmış ve nikâh bağının meşrû bir şekilde izâlesi câiz görülmüştür.
Nikâh, iki tarafın rızâlarıyla yapılan şer’î ve medenî bir akittir. Bazı sebeplerden dolayı karı-koca arasında ayrılık meydana gelmesi de hayâtî bir zarûretten ibârettir. Lâkin ayrılığa sebep olan hâdiselere lüzumsuz yere yol açmaktan sakınmak lâzımdır. Bu sebeple nikâhtan evvel şu cihetlerin dikkatlice araştırılması gerekir:
Kefâet (birbirine denklik) cihetinin lâyıkıyla araştırılması,
Evlenecek kişilerin kâfî derecede dîni terbiye ve ahlâka sâhip bulunmaları.
Maddî imkânların noksan olması ile beraber âile fertlerinin sabır ve kanâat gibi meziyetlere sâhip olmaları. (Hukûku İslâmiyye ve Istılâhât-ı Fıkhiyye Kâmûsu)
 
  
 
Emeğinize sağlık ...
 
    
 
 

Similar threads


Üst Alt