BİLGİ RESÛLULLAH EFENDİMİZİN KÂTİBİ ZEYD BİN SÂBİT (R.A.)

MineAsu

EMEKLİ ADMİN
Nisan Forum
Katılım
5 Eki 2013
Mesajlar
181
Tepkime puanı
3,103
Puanları
113
RESÛLULLAH EFENDİMİZİN KÂTİBİ ZEYD BİN SÂBİT (R.A.)



Peygamber (sallallâhü aleyhi ve sellem) Efendimizin vahiy kâtiplerinden olan Zeyd bin Sâbit Hazretleri Ashâb-ı Kirâm’ın büyük âlim ve müftîlerindendir. Hazret-i Ebûbekir (r.a.) zamanında Kur’ân-ı Azîm’i cem edip Hazret-i Osman’ın hilâfeti zamanında çoğaltılması hizmetinde de bulunmuştur. Hicretin ellinci senesinde vefât etmiştir. Hazret-i Muâviye ile birlikte Peygamber Efendimizin kâtiplik hizmetinde de bulunmuştur.
Zeyd bin Sâbit (radıyallâhü anh) anlattı:
“Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) Medîne-i Münevvere’yi teşrîf ettiklerinde henüz çocuktum. Beni alıp huzûruna götürdüler ve:
‘Yâ Resûlallâh! Bu çocuk Benî Neccar’dandır. On küsur sûre ezberlemiştir’ diyerek arz ettiler. Bu da Resûlullâh’ın hoşuna gitti.
Bir seferinde bana şöyle buyurdu:
“Ey Zeyd! Yahûdîlerin yazısını öğren. Vallâhi ben, Yahûdîlerin kâtipliğine (ve tercümanlığına) güvenemiyorum.”
Ben de on beş gece içinde İbrâniceyi yazıp okumasını güzelce öğrendim. Artık bundan sonra Yahûdîlerin Resûlullâh’a gönderdikleri mektupları okuyor, cevapları İbrânîce yazıyordum.”
Yine bir gün Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem):
“Sen Süryânî lisânını güzelce yazabilir misin?” diye sordular,
“Hayır, bilmiyorum” dedim. Peygamberimiz aleyhissalâtü vesselâm: “Öyleyse, bu dili öğren. Bana Süryânice yazılar, mektuplar geliyor” emrini verdiler.
Ben de Süryânice’yi on yedi gün içinde öğrendim.”
Zeyd bin Sâbit (radıyallâhü anh), hükümdarlara gönderilen mektupları yazar ve Resûlullâh’ın (sallallâhü aleyhi ve sellem) huzurunda konuşmaları tercüme ederdi. Resûlullah Efendimizin Farsça, Rumca, Kıptice ve Habeşçe tercümanıydı. Bu dilleri Medîne-i Münevvere’de konuşan insanlardan öğrenmişti.
Zeyd (radıyallâhü anh), Farsça’yı Kisrâ’nın elçisinden, Rumca’yı Resûlullâh’ın (s.a.v.) hâcibinden (teşrîfatçısından), Habeşçe’yi onun erkek hizmetçisinden, Kıptîce’yi de yine bir diğer hizmetçisinden öğrenmişti. (el-Ikdu’l-Ferîd, İbnü Abdirabbih)


 
  
 
Emeğinize sağlık ...
 
    
 
 

Similar threads


Üst Alt