Resim Manati'ler

F@ROZ

⭐Teknik Admin⭐
Yönetici
ADMİN
Katılım
4 Şub 2010
Mesajlar
80,592
Tepkime puanı
32,853
Puanları
300
Konum
Kocaeli
Web sitesi
www.youtube.com
lamantins02.jpg

manati-08.gif

a_florida_manatee_005.jpg

centro-rescate-manati-iquitos-hotel-iquitos-casa-morey.jpg

luisa.jpg

manati.jpeg

manati.jpg

manatiii.gif

manati%2B(3).jpg

Manati.jpg

zoo_mamif_manati.jpg


SE6h_download.jpg


Manati Wallpapers

MANATİ'LER


SAKİN HUYLARINDAN ZARAR GÖRÜRLER

MANATİ» (Trichechus), suda yaşayan iri ve gürbüz bir memelidir. Ortalama 210 santim uzunluğunda ve 225 - 230 .kilo ağırlığındadır. Ama 3,5 metre uzunluğunda ve 1 ton ağırlığında tek tük manati'ler de görülmüştür.
Meksika yerlilerinin folkloruna bakılırsa, erkek manati bazen karanlık gecelerde kıyıya çıkmakta ve akarsu kıyılarındaki köylerden kadın kaçırmaktadır.
Tropikal Amerika yerlileri yüzyıllardan beri manati eti yerler. Oldukça lezetli kırmızı bir ettir. Hayvanın yağı da tatlıdır ve yerliler tarafından yemek pişirmekte kullanılır.
Manati'nin kendi doğrudan doğruya otçuldur ve bir günde 30 - 50 kilo yosun yer. Genel olarak üst ve alt çenelerinin iki yanında altışar dişi vardır. Aşınan ön dişlerden biri düşünce, dizi öne doğru yer değiştirir ve arkada boşalan yerde yeni bir diş biter.
Manati'nin de supapımsı burun delikleri vardır. Gözleri ufak ve çukurdadır. Dudakları kalın ve sarkıktır. Üst dudağının ilginç bir özelliği, hayvan beslenirken birbirinden bağımsız olarak hareket edebilen uzunlamasına iki loba bölünmüş olmasıdır. Manati'nin vücudu kısa ve sık kıllarla kaplıdır, yalnız burun çevresinde daha uzun ve fırçamsı kıllara rastlanır. Ön ayaklan, körelmiş tırnakları olan geniş birer yüzgeç ayak halini almıştır. Kuyruğu geniş, yassı ve muazzam bir kürek gibi yuvarlanmıştır.
Manati suyun altında en çok on beş dakika kalır. Fakat yetişkin bir hayvan, gerekirse yarım saate yakın zaman da dayanabilir. Manati dinlendiği zaman, sırtını kamburlaştırarak ve başı ile kuyruğunu aşağı sarkıtarak suyun yüzeyinde sürüklenir. Sığ suda kuyruğunu altına alır. Normal soluk aldığı zaman, bu hayvanın kalbi dakikada elli kere atar, fakat daldığı zaman kalbinin atışları yavaşlayarak otuza düşer.
Manati hantal görünüşüne ve ifadesiz yüzüne rağmen, sanıldığı kadar aptal değildir. Birleşik Amerika'nın Miami akvaryumundaki bir manati, ziyaretçilerinin elini sıkmak
için sağ yüzgeç ayağını uzatv ve burnunu bakıcısının burnuna sürterdi. Bir keresinde de bir manati çiftinin öpüştüğü görülmüştü. Manati'ler arkadaş canlısı ve barışsever hayvanlardır. Kavga ettikleri enderdir. Ne çare ki manati tabiatta aradığı barışı bulamaz. Timsahlarla kaynaşan sularda her an ölüm tehlikesiyle' karşı karşıyadır. Pusuda bekleyen köpek balıkları ise açıklara kaçmasına engeldir. Manati'ler bir kolayını bulup derin sulara kapağı alabilselerdi, bu defa da katil balinalar karsılarına çıkacaktı.

Manati'lerin dört türü vardır: Kıtanın batı kıyılarında raslanan «Afrika manatisi», Karayip'lerin «Batı Hint manatisi», Kuzey Amerika'nın güney doğu kıyılarının «Florida manatisi» ve Güney Amerika'nın kuzeydoğusunun akarsularında görülen «Natrarer manatisi». Nispeten kuzey sularında yaşayan manati'ler mevsimine göre göç ederler.

Manati'ler iyi anne, baba olurlar:

30 kiloluk bir veya iki yavru nisanda veya mayısta dünyaya gelir. Bunlar su altında doğar, fakat anneleri tarafından derhal suyun yüzüne çıkarılırlar. Manati, bütün memeliler gibi hava teneffüs eden sıcakkanlı bir hayvan olduğundan, hava alamadığı takdirde ölür. Anne ile yavru gece ve gündüz her üç veya dört dakikada bir soluk almak için yüzeye çıkmak zorundadırlar. Dişi manatinin memeleri göğsündedir. Bu yüzden anne, yavrusunu, bağı suyun dışında kalmak suretiyle emzirirken onu yüzgeç ayaklarının arasında tutar.
Manatflerin yavrularına, bakmalarını seyretmek ilgi çekicidir. Miami akvaryumunda 20 kiloluk bir yavru doğuran 425 kiloluk bir dişi, onu omuzunun üzerine oturtarak havalandırmaya çıkarırdı. Baba da yavrusuyla fazlasıyla ilgilenir, dişi küçüğü yüzeye çıkarmakta biraz geciktiği takdirde, onu kuyruğuyla dürterek ihtar ederdi.
Yine Amerika'daki bir başka akvaryumda dişi ile yavrusu mama zamanlarında yüzeye çıkmıyorlardı. Arada da yavrunun yüzgeç ayaklarından birini anneninkiııe geçirdiği ve iki manati'nin böylece havuzda kol kola yüzdükleri görülmekteydi. Görüldüğü üzere, erkek manati iyi bîr koca ve müşfik bir babadır. Hayvanat bahçesinde dünyaya gözlerini açan bir yavru manati hem annesinden, hem babasından ilgi görüyordu. Bir tanesi yorulunca, işi öteki üzerine alıyordu.
Yavru yetişkin halinin yarısı oluncaya kadar annesi ve babasıyla kalır. Yavrular kendi başlarının çaresine bakabilecek hale gelince, manati'ler on beş, yirmi hayvanlık gruplar meydana getirirler.
 
  
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
GÜNCELLENDİ
 
    
Emeğine sağlık FAROZ...Teşekkürler..
 
    
 
 
Üst Alt