BİLGİ KIBLE SAATİ VE DÜNYA KIBLE GÜNÜ NEDİR?

MineAsu

EMEKLİ ADMİN
Nisan Forum
Katılım
5 Eki 2013
Mesajlar
181
Tepkime puanı
3,104
Puanları
113
KIBLE SAATİ VE DÜNYA KIBLE GÜNÜ NEDİR?


Kıble saati; kıblenin güneş ile tespit edildiği saattir. Yâni, güneşin, bulunduğumuz yerin kıble zaviyesine (açısına) veya belli bir zâviye farkına denk geldiği vakittir. Türkiye, Avrupa ülkeleri, Afrika Ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri ile Avustralya’nın Perth şehrinde; şehrin o günkü kıble saati vaktinde, güneşe doğru dönen kimse, kıbleye dönmüş olur.
Kıble saati, namaz vakitleri gibi günlük olarak değişir.
Kıble saatleri sadece adı geçen şehir için mûteberdir.
Herhangi bir yerin kıblesi pratik olarak şöyle tespit edilir:
O günün takviminde, bulunduğu şehrin namaz vakitleri cetvelinin son sütunundaki “Kıble Saati” (Kıble S) vaktinde güneşin bulunduğu yöne dönen, kıbleye dönmüş olur.
Kapalı bir mekânda ise meselâ, güneş gören pencerenin dik çerçevesinin yere düşen gölgesi kıble istikâmetini gösterir. Bu istikâmet işâretlenir ve böylece en pratik ve en doğru bir şekilde kıble yönü tespit edilmiş olur.
Dünya kıble günleri:
Kâbe’nin arzı (21 derece 26 dakika) ile Güneş’in meyli (deklinasyonu) 21derece 26 dakika olduğundan Dünya Güneş etrâfında seyri sırasında 28 Mayıs ve 16 Temmuz günlerinde mâlum saatte Güneş’in irtisâmı Kâbe’nin tam üzerinde bulunur.
Türkiye saatine göre 28 Mayıs günü saat 12.18’de ve 16 Temmuz günü saat 12.27’de Edirne’den Kars’a kadar kıble saatleri aynı olmaktadır.
Dünyanın değişik ülkelerinde, kendi mahallî saatlerine denk gelecek şekilde kıble saatleri değişmekle birlikte günleri değişmediğinden bu güne yani 28 Mayıs ve 16 Temmuz günlerine Dünya Kıble Günü denilmektedir.
BEYİT:
Rızkına kânî olan gerdûna minnet eylemez,
Âlemin sultânıdır, muhtâc-ı sultân olmayan. (Ziyâ Paşa)
(Rızkına kanâat eden dünyaya minnet etmez, sultana muhtaç olmayan, dünyanın sultanıdır.)
 
  
 
 
 
Üst Alt