BİLGİ EN HAYIRLI İNSAN VE AMELLER

MineAsu

EMEKLİ ADMİN
Nisan Forum
Katılım
5 Eki 2013
Mesajlar
181
Tepkime puanı
3,103
Puanları
113
EN HAYIRLI İNSAN VE AMELLER



İbn-i Ömer’den (radıyallâhü anhümâ) rivâyet olundu: Ashâb-ı Kirâm’dan biri Peygamber Efendimiz’e (sallallâhü aleyhi ve sellem) gelip “Yâ Resûlallah, insanların Allâhü Teâlâ’ya en sevimli olanı kimdir ve hangi amel Allâhü Teâlâ’ya en sevimlidir?” diye sordu.
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdular: “İnsanların Allâhü Teâlâ’ya en sevimli olanı insanlara en faydalı olanıdır. Allâhü Teâlâ’ya amellerin en sevimli olanı da Müslüman kardeşini sevindirmen, bir sıkıntısını gidermen, borcunu ödemen veya açlığını gidermendir. Bir ihtiyacını karşılamak için bir kardeşimle beraber yürümem, bir ay şu mescidimde îtikâf yapmamdan daha sevimlidir.
Kim öfkesine hâkim olursa Allâhü Teâlâ onun ayıp ve kusurlarını örter. Allâhü Teâlâ, intikam almaya gücü yettiği hâlde sabreden kimsenin kalbini kıyâmet gününde îmân ve emniyet ile doldurur.
Kim de kardeşinin bir ihtiyacını görmek için onunla beraber olur ve ihtiyacını giderirse ayakların kaydığı günde Allâhü Teâlâ onun ayaklarını sâbit kılar; kaydırmaz.” (Taberânî, el-Kebîr)


AKIL; TEDBİR VE TECRÜBEYE MUHTAÇTIR

Hazret-i Ali’ye (kerremallâhü vecheh) “Akıllı kimse kimdir, bize tarif eder misin?” diye sual etmişler.
“Her şeyin lâyık olduğu yeri bilip onu oraya koyan kimsedir.” diye buyurmuş.
Ebu’d-Derdâ Uveymir (radıyallâhü anh) buyurmuşlar ki: Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) bana: “Yâ Uveymir, aklını ziyâdeleştir ki Allâhü Teâlâ’ya yakınlığın artsın.” Ben: “Yâ Resûlallah, anam, babam sana feda olsun, aklı ziyâdeleştirmek nasıl mümkün olur?” diye sordum, şöyle cevap buyurdular: “Allâhü Teâlâ’nın haram kıldığı şeylerden kaçınır ve farz kıldığı şeyleri tam olarak edâ edersen aklın hakikatine ermiş olursun. Sonra sâlih ameller işleyerek dünyâda aklını ziyâdeleştirmiş, Allâhü Teâlâ indinde yakınlık, izzet ve şerefini artırmış olursun.”
Halîfe Mansur oğluna demiştir ki: “Oğlum, şu iki faydalı şeye çok dikkat et. Birincisi: Düşünmeden hiçbir şey konuşma. İkincisi: Müşâveresiz ve tedbirsiz iş yapma.” (Müstatraf)
 
  
 
Emeğine sağlık güzel bayan.....
 
    
emeginize saglik mine hanim paylasim icin tesekkürler
 
    
 
 
Üst Alt