Dolmabahçe Sarayı

*NiSaN*

Misafir
Katılım
6 Şub 2010
Mesajlar
6,141
Tepkime puanı
1,023
Puanları
166
Konum
Manisa/Akhisar
Web sitesi
www.nisanforum.com
İstanbul-Dolmabahçe Sarayı

Sarayın Tarihçesi ve Mimari Özellikleri

Osmanlı sultanlarının İstanbul’daki üçüncü büyük sarayı olan Dolmabahçe Sarayı, 1856 yılında tamamlanarak kullanılmaya başlanmıştır. Dolmabahçe Sarayı, Batı ile ilişkilerin yoğunlaştığı 19. yüzyılda, Boğaz girişinde bir prestij yapısı olarak inşa edilmiştir.

Dış ve iç süslemeleri Barok, Rokoko, ve Ampir özellikleri gösterir. Planında Türk ve Batı anlayışı birlikte uygulanmış, sarayın ortaya çıkarılmasında hem Avrupalı hem de Osmanlı ustalarının emekleri olmuştur. Tüm yapı, bodrumla birlikte üç katlıdır. Beden duvarları taştan, iç duvarları tuğladan, döşemeleri ahşaptan yapılmıştır. Sarayı’nın en yüksek ve en görkemli parçası Harem ve Mabeyn bölümleri arasında yer alan Muayede Salonu’dur.

Dolmabahçe Sarayı; Saat Kulesi, Kapı Bahçeler, Selamlık, Harem Dairesi, Camlı Köşk, Saat Müzesi-Taş Hazine bölüm ve odalarından oluşmaktadır. Bu bölüm ve odalar içerisinde bulunan Selamlık bölümünde; Medhal Salon, Kristal Merdiven, Süfera Salonu, Elçi Kabul Odası, Zülvecheyn Salonu, Kütüphane, Hünkar Hamamı, 49 Numaralı Oda, Değerli Eşyalar Salonu ve Muayede Salonu bulunmaktadır. Harem Dairesi olarak adlandırılan bölümde ise; Harem Koridorları, Kırmızı Oda, Mavi Salon, Pembe Salon, 110 Nolu Yatak Odası, 122 Nolu Sarı Salon, 158 Nolu Oda yer almaktadır.

Saray Koleksiyonu

Sarayın dekorasyon zenginliği, ilk yıllarda yapılan düzenlemeler ve son yıllarda yapılan yenilemeler yanında, diğer saray ve kasırlardan getirilen eşyalar ile daha da artmıştır. Saray, gümüş ve metal eserler, seramik ve porselenler, cam ve kristal eserler, tablolar, mobilyalar ve dokuma eserler ile donatılmıştır.

Atatürk ve Dolmabahçe

Dolmabahçe Sarayı’nın Atatürk’ün yaşamında ayrı bir yeri ve önemi vardır. İstanbul’a her gelişinde Dolmabahçe Sarayı’nın kendisi için ayrılan Harem bölümündeki çalışma ve yatak odalarını kullanan Büyük Önder, dönemin önemli devlet adamlarını burada ağırlamış, dil ve tarih alanındaki çalışmalarını yine buradan yürütmüştür.

Atatürk’ün denize bakan cephede bulunan yatak odası, Dolmabahçe Sarayı’nın en önemli mekanlarından biridir. Büyük Önder’in son nefesini verdiği bu odada bulunan karyola üzerindeki Türk Bayrağı ipek atlas üzerine dival işi işlenip Olgunlaşma Enstitüsü tarafından armağan edilmiştir. Perdeleri iki farbelalı olup Hereke kumaşındandır. Duvarda Moskova Büyükelçiliği’mizin hediye ettiği “Dört Mevsim” adlı tablo ile birlikte, Alivazosky imzalı bir tablo asılıdır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 10 Kasım 1938 günü saat dokuzu beş geçe hayata gözlerini yumduğu bu tarihi oda, bütün eşyaları ile birlikte bir müze halindedir.
 
  
 
Cevap: Dolmabahçe Sarayı

emegine saglık paylasım icin tsklr
 
    
Emeğinize ve Paylaşıma Teşekkürler
 
    
 
 

Similar threads


Üst Alt