Denizli Atatürk Evi Etnografya Müzesi

*NiSaN*

Misafir
Katılım
6 Şub 2010
Mesajlar
6,141
Tepkime puanı
1,023
Puanları
166
Konum
Manisa/Akhisar
Web sitesi
www.nisanforum.com
Tarihçesi:

Denizli, Saraylar Mahallesi 459 sokakta bulunan binanın yapılış tarihi ile ilgili kesin bir belge bulunmamakla birlikte, halktan edinilen bilgilere göre 19. yüzyıl sonlarında yapıldığı anlaşılmaktadır.

Bina Özellikleri:

Bina, dış yapısı, planı, pencerelerinin formu ve süsleme özelliklerinden dolayı Sakız üslubu olarak tanımlanmaktadır. Ana duvarları kâgir, ara duvarlar ise ahşap karkas tekniğiyle yapılmıştır. Binaya giriş, ön ve arka cephede bulunan ve aynı özelliklere sahip çift kanatlı ahşap kapılardan sağlanmaktadır.

İki katlı olarak inşa edilen yapı, plan itibariyle orta sofalı ve bu sofaya açılan odalardan oluşmaktadır. Üst katın sofası, ön cephede cepheyi hareketlendiren çıkma balkona, arka cephede ise iki kat boyunca yükselen ve sonradan eklendiği anlaşılan bölüme açılmaktadır.

Pencereler dikdörtgen şeklinde ve basık kemerli olup, dıştan iki yana açılan kepenklerle korunmuştur. Üst örtü kırma çatı olup Marsilya tipi kiremit ile örtülüdür.

Tarihsel Gelişimi:

Atatürk, 4 Şubat 1931 tarihinde Denizli’ye gelişlerinde burada bir gece konuk edilmiştir.

Bina, 1950 yıllarından sonra Sağlık Bakanlığı’na tahsis edilerek bir süre Verem Savaş Dispanseri olarak hizmet vermiş, 1977 yılında da Kültür Bakanlığı tarafından anıt eser olarak tescil edilerek koruma altına alınmıştır.

Atatürk’ün doğumunun 100. yılı olan 1981 yılından 1983 yılı sonuna kadar binanın onarımı ve teşhir tanzimi gerçekleştirilerek 1 Şubat 1984 tarihinde müze olarak ziyarete açılmıştır. Zamanın olumsuz etkisi, mimari yapısı ve bulunduğu yer itibariyle bina yıpranmış, 1997 yılı sonunda tekrar onarıma alınmıştır. Onarım ve yeniden teşhir tanzimi ile Atatürk’ün Denizli’yi onurlandırmalarının 68. yılı olan 4 Şubat 1999 tarihinde yeniden hizmete girmiştir.

Müzenin alt katında etnografik eserler sergilenmekte, üst katında ise Atatürk’e ait eserlerin sergilendiği iki oda ve geleneksel Denizli Evi olarak düzenlenmiş diğer odalar bulunmaktadır.

Atatürk’e ait eserlerin sergilendiği odalar

Atatürk’ün Çalışma Odası: Büyük Önder Atatürk’ün Denizli’yi ziyaretlerinde kaldıkları bu oda, çalışma odası olarak düzenlenmiş, divan, çalışma masası, cam eşyaların bulunduğu camlı dolap ve Atatürk’ün Denizli’de çekilmiş fotoğrafları yer almaktadır.

Atatürk’ün Yatak Odası: Bu odada, Atatürk tarafından kullanılan pirinç başlıklı karyola, ot yatak, telefon ve aynalı elbise dolabı sergilenmektedir.
 
  
 
Emeğinize ve Paylaşıma Teşekkürler
 
    
 
 

Similar threads


Üst Alt