Yıldönümü BARBAROS HAYRETTİN PAŞANIN 472. ÖLÜM YIL DÖNÜMÜ

Navaho

Well-Known Member
Nisan Forum Üyesi
Katılım
2 May 2018
Mesajlar
771
Tepkime puanı
970
Puanları
113
Konum
Almanya
Barbaros Hayrettin Paşa’nın
vefatının 472’inci (04.071546) yıldönümünü rahmetle anıyoruz..!
Mekanı Cennet Olsun...
Nûr içinde yatsın “İnşALLAH”...!!!


4b6ebc74-579b-42c3-aavss2.jpeg


Gerçek adı Hızır Reis'tir. Osmanlı Devleti'nin Kaptan-ı Derya'sı olan Barbaros Hayrettin Akdeniz sularının en başarılı komutanlarından birisidir. Türk Denizcilik tarihi açısından büyük önem arz etmektedir. Midilli adasında doğduğu düşünülmektedir. 1467 yılında dünyaya gelmiştir. Çocukluğu abileriyle geçen Barbaros onlarla birlikte çeşitli korsanlıklara, akınlara ve savaşlara katılmıştır.Batılılar havuç rengine çalan kırmızı sakallarından dolayı Oruç Reise verdikleri ''Barbarossa'' adını Hızır Reis için de kullanmışlardır.

Hayrettin İsmini ise Yavuz Sultan Selim vermiştir. Abisi Oruç Reis'i Rodos Şövalyelerinin elinden kurtarması ve abisiyle Cezayir Krallığını kurmasıyla tüm gözleri üzerine çekmiştir. Abisi sinsice şehit edildikten sonra Cezayir Krallı koltuğuna geçmiştir. Burada İspanyollara karşı zaferler elde etmiştir. Akdeniz'de büyük zaferler kazanan Barbaros'un namını Kanuni Sultan da duymuş ve ona''İspanya'ya sefer muradımdır,Bir yarar adamını yerine koyup gelsin'' çağrısını aldıktan sonra İstanbul'a gitmiştir.

9338af4a-27c3-4a2e-9gws7r.jpeg


Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle 1533 yılında kendisine Kaptan-ı Derya ünvanı verilmiştir. 12 yıl boyunca üstün hizmetler ve seferler düzenlemiş , bir çok zafere adını yazdırmıştır. Tunus,Pulya,Korfu,Venedik,Adalar ve Akdeniz'e seferler düzenlemiştir. Barbaros'un en büyük savaşı Andre Doria komutasındaki Avrupalı ve Venediklilerden oluşan donanmayla 27 Eylül 1538 yılında yapılan Preveze Deniz Savaşıdır. Bu savaşta 600 Venedik donanmasına karşı 120 gemiyle karşılarına çıkmış ve Avrupanın en çok güvendiği denizci Andre Doria'yı mağlup etmiştir.

Akdeniz'in Türk gölü haline gelmesinde Osmanlı Devletine büyük yararlılıklar sağlamıştır. Barbaros Hayrettin Paşa 1546'da İstanbul'da hayatını kaybetmiştir. Türbesi İstanbul Beşiktaş'tadır. Ünlü Türk Denizcisi Barbaros Hayrettin Paşa Turgut Reis, Salih Reis,Piri Reis, Murat Reis,Seydi Ali Reis ve Kılıç Ali Reis gibi denizcileri yetiştirmiştir.

1546 yılında rahatsızlanan Barbaros aynı yıl öldü ve İstanbul’da önceden Mimar Sinan’a yaptırdığı türbesine gömüldü. “Mâte reîsü’l-bahr-Deryânın reisi vefat etti “ diye tarih düşürüldü.

703caa0c-1866-4246-8wzs4c.jpeg


Barbaros Hayreddin Paşa 21 Eylül 1534 yılında bizzat kendisi tarafından yazdırılmış Barbaros Vakfiyesi ’nde Beşiktaş’taki medrese yanına yaptırdığı türbeye defnedilmesini isteyerek “Beni leb-i deryaya gömün. Ben leventlerimin sesini ve denizin hırçın dalgalarını duymak istiyorum“ demiş ve kabrinin üzerinde kandil yakılmasını, Perşembe günleri pilav ve zerde dağıtılmasını ve fakirlere yardım edilmesini vasiyet etmiştir. Beşiktaş’ta boğazı gören türbe 1541 yılında Mimar Sinan tarafından Osmanlı klasik mimarisine uygun bir şekilde inşa edilmiştir. Kapı girişinde “Allahümme iftah lehu ebvabel Cenne- Allah’ım O’na Cennetin Kapılarını Aç “ yazan sülüs bir levha vardır.

4d371da2-ac00-4395-aqmsat.jpeg


Türbe giriş kapısı üzerindeki kitabede ise “Hâzâ Türbe-i Fatih-i Cezayir ve Tunus, Merhum Gazi Kapudan Hayreddin Paşa Rahmetullahi Aleyh, Sene 948 “ yazmaktadır. 1546 yılında ölen Kapudan-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa’nın 1541-2 (H.948) yılında yaptırdığı Beşiktaş Meydanındaki türbesi, düzgün küfeki taşından yapılmış, sağır kurşun kubbeli, revaklı bir yapıdır. Sekizgen gövdenin yedi yüzünde iki katlı birer pencere, sekizinci yüzünde yalnız kapı yer alır; kapıyı siperleyen tek ayna tonozlu revak iki tam iki yarım sütuna biner. Revak tonozunun ve ana kubbe yuvarlağının içlerinde kalem işi nakışlar bulunan türbenin iç duvarları bezemesizdir.

Türbenin yedi cephesinde iki sıra halinde toplam 14 pencere bulunur. Pencere üstü ve kubbesi kalem işleriyle bezelidir. Türbe içerisinde Kılıç Ali Paşa’nın yanında yetişen ve 1606–1608 yıllarında Kaptan-ı Deryalık yapan Cafer Paşa, ikinci olarak Hızır Hayreddin Paşa, üçüncü sırada onun oğlu Cezayir Beylerbeyi Hasan Paşa ve en arkada da eşi Bala Hatun’un sandukaları, yer alır.


Hazireden ayrılmadan önce türbe girişinin hafif sağında yer alan “ Barbaros sancağına” göz atmanızı tavsiye ederim. Hızır Hayrettin Paşa’nın Kaptan-ı Derya olduğu dönemde (1534-1546) kullandığı bu sancaktır.

e1d771e9-e132-498b-bkks07.jpeg


Sancağın zemini kendinden desenli ve yeşil renk ipeklidir. Yazı ve şekiller beyaz ipek kumaşla aplike edilmiştir. Sancağın en üstünde Kuran- Kerim’in Fetih Suresinin ilk beş ayeti yazılıdır. Bunun altında ise Hz. Ali Efendimizin kılıcı “ Zülfikar “ , Kılıcın dört köşesinde ilk dört halife ; Hz. Ebubekir, Hz. Osman, Hz. Ömer ve Hz. Ali’nin isimleri yer alır. Kılıcın iki ayağının arasında iç içe iki üçgenden oluşan Hz. Süleyman’ın mührü vardır ve Hz. Süleyman rüzgara hükmeden bir peygamberdir ve Barbaros’un gemisi için rüzgardan yardım ihtiyacı vardı. Bu sancaktaki son figür ise “ el “ işareti ile temsil edilen ehl-i beyt’tir.

Hayreddin Paşa’nın sancağındaki beyaz el “pençe-i al-i aba ”dır yani Hazreti Muhammed (S.A.V.), kızı Hz .Fatma, damadı Hazreti Ali ve torunları Hz. Hasan, Hz. Hüseyin dahil 5 kişiye “ pence-i al-i aba “ denir. Beyaz el bu beş kişiyi belirtir. Ayni mühür yeniçerilerin
alay sancağında da mevcuttur.


Ayırdığınız değerli zamanınız ve okuduğunuz için çok teşekkür ediyor,
Saygı dolu Selamlarımı sunuyorum
Navaho
 
  
 
Elinize emeğinize sağlık, paylaşım için teşekkürler....
 
    
Verdiği hizmetlerden dolayı Allah ondan razı olsun mekanı cennet olsun
Paylaşım için teşekkürler
 
    
Verdiği hizmetlerden dolayı Allah ondan razı olsun mekanı cennet olsun
Paylaşım için teşekkürler

33d6a3e5-7c7f-4e7f-9fnufd.jpeg


Paylaşımıma ayırdığınız değerli zamanınız ve en az sizin kadar değerli yorumunuz için ben teşekkür ediyor,
Berlin’den saygı dolu selamlarımı yolluyorum...
Navaho
 
    
 
 

Similar threads


Üst Alt