Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi

*NiSaN*

Misafir
Katılım
6 Şub 2010
Mesajlar
6,141
Tepkime puanı
1,023
Puanları
166
Konum
Manisa/Akhisar
Web sitesi
www.nisanforum.com
Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi.
Anıtkabir’de Atatürk’ün mozolesinin bulunduğu şeref salonunun altında bulunan 3 binm²’lik sütunlu alanda kurulan “Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi”, özellikle farklı sergileme teknikleri ile Çanakkale, Sakarya, Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Muharebeleri’ni, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarını ve Atatürk dönemini çarpıcı biçimde sunuyor.

Misak-ı Milli Kulesi’nin kapısından girilen müze, dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Atatürk’ün özel eşyaları sergilenirken, ikinci bölümde panorama ve yağlı boya tablolarla Çanakkale Muharebeleri ile Kurtuluş Savaşı, üçüncü bölümde ayrı ayrı tonozlarda Milli Mücadele ve devrimler anlatılmaktadır. Dördüncü bölümde ise Atatürk’e ait kitaplar ile bu kitapları okurken altını çizip notlar aldığı kısımlardan örnekler sergilenmektedir.

Misak-ı Milli ve İnkılap kuleleri arasındaki ilk bölümde bulunan ve Atatürk’ün özel eşyalarının sergilendiği kısım, ilk olarak 21 Haziran 1960 tarihinde “Anıtkabir Atatürk Müzesi” olarak açılmış, daha sonra yeni sergileme teknikleriyle düzenlenerek ve diğer bölümlerle birleştirilerek, 2002 yılında “Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi” adını almıştır. Bu bölümde Atatürk’ün kullandığı eşyalar ile kendisine yabancı devlet adamları tarafından hediye edilen eşyalar sergilenmektedir. Ayrıca, Atatürk’ün manevi evlatlarından Afet İnan, Rukiye Erkin, Sabiha Gökçen’in müzeye hediye ettikleri Atatürk’e ait eşyalar da bulunmaktadır. Müzede, Atatürk’ün anne ve babasına ait fotoğraflar ve nüfus cüzdanları, kılıçlar, bastonlar, madalyalar, milletvekilliği belgeleri, sigara ve sigara tabakaları, TBMM tarafından hediye edilen altın alfabe, paralar ve cüzdanlar,not defterleri ve kalemler, likör takımı, çay ve pasta takımları, İş Bankası tarafından hediye edilen saat ile bazı yabancı devlet adamlarının fotoğrafları bulunmaktadır.

Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’nin ikinci bölümünde Çanakkale Savaşı, Sakarya Meydan Muharebesi ve Büyük Taarruz’u konu alan üç panorama dikkati çekmektedir. Üç büyük panorama, önlerinde düzenlenen başka bir alanla üç boyutlu bir etkiye büründürülmüştür. Bu alanda düzenlemelerde kullanılan savaş objeleri ve maketlerle, muharebelerin geçtiği yerler ve dönem, yaşananların aslına uygun olarak yeniden canlandırılmıştır. Türkiye’de ilk kez uygulanan bu teknikle, müze ziyaretçilerine Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolda yaşanan güçlükler hissettirilmeye çalışılmıştır.

1919-1938 yılları arasında, Atatürk Devrimleri ve dönemin önemli olaylarının anlatıldığı üçüncü bölümde, Kurtuluş Savaşı ve Atatürk Devrimleri’ne ilişkin 3 bin kadar fotoğraf ile bunların Türkçe ve İngilizce açıklamalarına yer verilmektedir. Ayrıca tonozlu odacıkların bulunduğu koridor boyunca Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında büyük hizmetleri görülen asker-sivil 20 kahramanın büstü ve kısa özgeçmişleri de yer almaktadır.

18 tonozlu odacığın konuları şunlardır:

Türk Kurtuluş Savaşı Komutanları
Mondros, Vatanın İşgali
Kuva-yı Milliye
Kongreler
TBMM’nin Açılışı, İç İsyanlar
Çukurova, Antep, Maraş, Urfa Ve Trakya’da Milli Mücadele
Kurtuluş Savaşı’nda Donanmamız
Kazanılan Zaferler, Mudanya Mütarekesi ve Lozan Antlaşması
Siyasal Devrim
Eğitim, Dil ve Tarih Alanında Yapılan Reformlar
Hukuk, Kadın Hakları ve Soyadı Devrimleri
Sosyal Hayatın Düzenlenmesi
Güzel Sanatlar, Basın ve Halkevleri
Tarım, Ormancılık, Sanayi ve Ticaret
Maliye, Sağlık, Spor ve Turizm
Bayındırlık ve Ulaştırma
Milli Güvenlik
İç ve Dış Siyasi Olaylar (1923-1938)

Müzenin dördüncü bölümü, Atatürk Özel Kitaplığı’dır. Bu bölümde, Anıtkabir koleksiyonunda yer alan kitaplar, konularına göre tasnif edilerek sergilenmektedir.

Adres: Anıt Caddesi, Tandoğan-Ankara
 
  
 
Emeğinize ve Paylaşıma Teşekkürler
 
    
 
 
Üst Alt