Atatürk’ün eşi Latife Hanım

*NiSaN*

Misafir
Katılım
6 Şub 2010
Mesajlar
6,141
Tepkime puanı
1,023
Puanları
166
Konum
Manisa/Akhisar
Web sitesi
www.nisanforum.com
Atatürk’ün Latife Hanım’la tanışması

Kurtuluş Savaşı’nın son anlarında Türk Ordusu İzmir’e girmiş, düşman son anlarını yaşamaktadır. Ancak İzmir, alev alev yanmakta ve yağmalanmaktadır.

Atatürk’ün Yaveri Salih Bozok anlatıyor:

…Bütün çalışmalara rağmen yangının önü alınamadı. Elverişli rüzgarında etkisi ile kısa bir zamanda büyüdü ve bir kolu Kordon’u silip süpürerek Mustafa Kemal Paşa’nın oturduğu eve kadar dayandı. İsmet ve Fevzi paşalar çoktan karargahlarını boşaltmışlar, yangından uzakça başka yerlere çekilmişlerdi. Ben, Mustafa Kemal Paşa’ya hatırlattıkça, o pencereden yangına bakıyor:

- Görmüyor musun, daha çok uzakta… Bize gelene kadar işimizi bozmayalım. Hem rüzgarın başka yöne sürüklemeyeceğini nerden biliyorsun?.. diyor, işini sürdürüyordu.

Sonunda Fevzi ve İsmet paşalar geldiler ve karargahın yerini değiştirmesi gerektiğini sıkça söyleyince, bana, “hazırlığın ne olduğunu” sordu.

- En uygunu, Uşşakizadelerin köşkü Paşam. Gereken hazırlıkları yaptım. İçinde yaşlı bir kadın olan Uşşakizadelerin büyükannesi ile, küçük kızları var. Onların bölümleri ayrı… Ne bizim onları, ne de onların bizi rahatsız etmeleri olasılığı söz konusu olur, dedim.

Paşalarda uygun görünce, Mustafa Kemal Paşa:

- Pekala, hemen taşınalım ve işimize koyulalım… dedi. Hemen o gece taşındık…

Latife Hanım’ın Mustafa Kemal Paşa’yı ve yanındakileri karşılaması

- İzmir’i teşrifinizle Türk Milleti muradına erdi. Evime şeref vermenizle, ben muradıma ermiş bulunuyorum… Hoşgeldiniz Paşam! Hoş geldiniz Paşalarım!.. Bu gecenin minnettarlığını ömrümün sonuna kadar taşıyacağım…

Böyle karşıladı evinin kapısında, Uşşakizade Latife Hanım, Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarını!..

Paşa, biraz şaşarak, biraz da hoşlanarak dinledi bu sözleri kapıda; sonra beraberindeki İsmet ve Fevzi paşalara dönüp:

- Girelim! dedi.

Haftalar ilerledikçe Uşşakizade Latife Hanım ile Mustafa Kemal Paşa arasındaki samimi görüşmeler nihayet derin bir sevgiye dönüşür

Mustafa Kemal Paşa ve Latife Hanım evleniyorlar

…1923 yılının 29 Ocağında İzmir Göztepe’deki Uşşakizade Muammer Bey’in köşkünde Gazi Mustafa Kemal Paşa bir çay veriyordu. Bu çaya İzmir’in bazı ileri gelenleri ile, İzmir’de bulunan Mustafa Kemal Paşa’nın arkadaşları, Uşşakizadelerin yakın akrabaları çağırılmıştı.

Kimsenin nikahtan haberi yoktu!.. Hatta İzmir Kadısı nikah için çağırıldığını, köşke geldikten sonra benden öğrenmişti. Gazi Paşa “böyle olsun” istemişti… Böyle de yapıldı!..

Değişen Latife Hanım ve tartışmalar

Evlilik, Mustafa Kemal Paşa’nın hayatında hemen hiçbir şey değiştirmemişti… Fakat Uşşakizade Latife, Latife Mustafa Kemal olunca, gözle fark edilecek kadar değişti. Kendisini bunca desteklediğim ve evliliğini az çok bana borçlu olduğu halde, bana bile biraz yukardan bakıyor, buyruklarının hemen yapılması konusunda titizleniyor, bazen de hırçınlaşıyordu…

…Birinci TBMM, kendisini feshedip yeni seçimlere gidilince, Mustafa Kemal Paşa bir yurt gezisine çıkmayı kararlaştırdı. Gezi Konya, Adana, Mersin’i kapsıyordu.

Geziye Mareşal üniformasıyla çıkıyor, yanına karısınıda alıyordu. Gezinin politik amaçları olmasa Gazi Paşa, sivil elbiseleri üstünden çıkarmaz, tantanalı Mareşal elbisesiyle görünmeye karar vermezdi…

…Latife’nin yol boyu neşesizliği hemen herkesin dikkatini çekmişti. Mustafa Kemal Paşa bana bir aralık:

- Nesi var?.. Kaygılı görüyorum!.. dedi.

Ben önemsemedim:

- Yol yorgunluğudur Paşam… Bir süre sonra o da bizim gibi alışır!..

Ama, Latife’de, yol yorgunluğundan öte bir huzursuzluk vardı. Ne olduğunu bir türlü anlayamadık!

Yurt gezisi sırasında aralarında birkaç tartışma yaşanır

…Bu geziden sonra Latife, “milletvekili olacağım” diye tutturdu. Kadınların seçme ve seçilme hakkı yoktu ve elbet seçilemezdi!.. Fakat Gazi Paşa’yı sıkıştırıyor, kadınlara oy hakkı tanınmasını ve seçme hakkı ile birlikte seçilme hakkının da verilerek milletvekili olmasının sağlanmasını istiyordu!..

Bir zaman bunu sorun yaptı…Küstü yemeklere inmedi, konukları karşılamadı, tepindi; ve seçimlerden sonra, hiç bir şey olmamış gibi günlük hayatını sürdürmeye başladı…

Uzun süren hoş olmayan hadiselerin ardından, Mustafa Kemal Paşa ve Latife Hanım’ın evliliği sona erer

Türkiye Cumhuriyeti Cumhur Başkanı Mustafa Kemal Paşa ile Uşşakizade Muammer Bey’in kızı Latife Hanım arasındaki evlilik, işte 2 yıl 6 ay, 4 gün sürdükten sonra, 25 Ağustos 1925 tarihinde göz yaşlarıyla ıslanarak böyle sona erdi…

Alıntı Paragraflar: İki Aşk Arasında Atatürk
 
  
 
Cevap: Atatürk’ün eşi Latife Hanım

emegine saglık paylasım icin tsklr
 
    
Emeğinize ve Paylaşıma Teşekkürler
 
    
Emeğinize paylaşımınıza teşekkür ederim.
 
    
 
 

Similar threads


Üst Alt