Atatürk’ün aşkı Fikriye’nin mezar yeri

*NiSaN*

Misafir
Katılım
6 Şub 2010
Mesajlar
6,141
Tepkime puanı
1,023
Puanları
166
Konum
Manisa/Akhisar
Web sitesi
www.nisanforum.com
Atatürk’ün aşkı Fikriye Hanım’ın mezarının yeri

Çankaya’nın gayri resmi de olsa ilk “First Lady”si Fikriye’nin Mustafa Kemal’e duyduğu büyük aşk gibi, ölümü, son yolculuğuna nasıl uğurlandığı ve mezarının yeri de sırlarla dolu. Fikriye’nin nasıl öldüğü ve mezarının nerede olduğuna dair senaryo çok.

Köşkün kapısından geri çevrilmesinin ardından bindiği faytonda tabancayla intihar girişiminde bulunan Fikriye, ağır yaralı olarak dönemin tek hastanesi Memleket’e kaldırılır. Ancak, hastane bölümü soru işaretlerini artırır. Fikriye Hanım’ın, intihar girişiminden kurtulmasına rağmen, birtakım karmaşık tedaviler uygulandığı için öldüğü iddia edilir. Hatta silahla kendisini vurmadığı, faytonda vurulduğu söylenir.

Bir bilgiye göre Fikriye ölümünden sonra, şimdi Etnografya Müzesi’nin bulunduğu mezarlığa defnedilir. Ancak müze inşa edilirken mezarının nereye nakledildiği konusunda hiçbir kayıt yok. Resmi kayıt olmayınca pek çok söylenti ortaya atılır. En yaygın rivayet ise “Kurtuluş Savaşı’nda halkımız muzaffer olsun” duasının yapıldığı Namazgah Tepesi’nde bulunan Etnografya Müzesi’nin önünde yükselen Atatürk heykelinin altında bulunduğudur.

Son Araştırmalara göre Fikriye Hanım’ın mezarı Çankaya’da

Mezarı Köşk yakınında

Atatürk’ün aşkı Fikriye’nin 82 yıllık mezar sırrını Atatürk’ün yaveri Salih Bozok’un ailesinin dostu araştırmacı Eriş Ülger açıkladı: “Fikriye’nin mezarı Köşk’e çıkarken sol tarafta, bugünkü Kuğulu Park civarında, küçük bir mezarlıkta.”

Araştırmacı Eriş Ülger, Atatürk’ün yaveri Salih Bozok’un anılarına dayanarak mezar yerinin Kuğulu Park civarında olduğunu söyledi.


Atatürk araştırmacısı ve Ata’nın yaveri Salih Bozok ailesinin yakını Eriş Ülger, Fikriye Hanım’ın bugüne kadar bir sır gibi saklanan mezarının, “Çankaya’da Başkent’in tam göbeğinde” olduğunu söyledi.

Sır perdesi nihayet aralanıyor…

Mustafa Kemal’in büyük aşkı Fikriye’yle ilgili sır perdesi aralanıyor.

Cumhuriyet’in resmi tarihi, Fikriye’nin, Atatürk’ün İzmir’de Uşakizadelerin kızı Latife Hanım’la evlenmesi sonrasında derin bir hayal kırıklığı yaşayarak verem olduğunu, dönüşünde Ata’yı görmek için Çankaya Köşkü’nün kapısına dayandığı, ancak içeri alınmayınca da faytonda intihar ettiğini yazar. Ancak tarihçilerin bir türlü bulamadığı, aşk acısıyla yanan Fikriye Hanım’ın mezarının nerede olduğuydu.

Genelkurmay’dan İçişleri Bakanlığı’na kadar bir çok kuruma başvurularak yapılan derin araştırmalar ve yazışmalar, Fikriye’nin mezarıyla ilgili Cumhuriyet tarihini sarsacak bilgilerin elde edilmesini sağladı.

Atatürk’ün yaveri Salih Bozok ailesinin dostu Atatürk araştırmacısı Eriş Ülger, “Fikriye Hanım Çankaya Köşk’ü civarında gömülüdür. O dönemdeki Çankaya sınırları içerisinde Köşk’ten aşağıya inerken sağ taraftadır” dedi. Fikriye ile ilgili yeni bir kitap hazırlayan Ülger, 82 yıllık mezar sırrını sadece Atatürk’ün ‘kara kutusu’ olan yaveri ve en yakın arkadaşı Salih Bozok ile oğlu Cemil Salih Bozok ve Mustafa Kemal’in manevi kızı Sabiha Gökçen’in bildiğini söylüyor.

Kaynak Bozok ailesi


İstanbul’da yaşayan Ülger, mezarın yerini Atatürk’ün yaveri ve en yakını Salih Bozok’un oğlu Cemil Salih Bozok’tan öğrenmiş. Mezarın yalnız Bozok’lar ve Ata’nın manevi kızı Sabiha Gökçen tarafından bilindiğini ve kendisine aktarıldığını ifade eden Ülger, faytondaki faciadan sonra Memleket Hastane’sinde hayata gözlerini yuman Fikriye’nin defin işleminin Salih Bozok tarafından yapıldığını belirtiyor.

Baba Bozok’un ölmeden önce oğlu Cemil Bozok’a aktardığı bilgi ve belgeler, daha sonra Cemil Bozok tarafından yakın arkadaşı [FONT=`Times New Roman`]Ülger’eaktarılıyor. Atatürk’le ilgili bu belgeleri arşivinde tutan Ülger, Cemil Bozok’un sözlerini de videoya kaydetmiş. Ülger, Bozok’tan aldığı bu bilgileri Sabiha Gökçen’e teyit ettirmiş.[/FONT]

Bilgi kaynağı: Sabah

Fikriye’nin mezar yeri ile ilgili bir başka iddia…

Fikriye’nin kayıp mezarı Ulus’ta…

Fikriye Hanım’ın ölümüyle ilgili gazetelere yansıyan haberlerde de birtakım şüpheler var. Hâkimiyet-i Milliye (Ankara Merkezli bir gazeteydi) ve Vatan Gazetesi’nde çıkan ölüm haberinden başka kayıt yok. 1 Haziran 1924 tarihinde Vatan Gazetesi’nde 3’üncü sayfanın 1’inci sütununda yayımlanan haberde Fikriye Hanım’ın intihar ettiği anlatılıyordu. Ancak gariplik ve yalnızlık bu habere o kadar yansımıştı ki, adı, “Zeynep Fikriye Hanım namında bir kadın…” diye geçer haberde. Haberin içinde Gazi Mustafa Kemal Paşa’dan da bahsediliyordu; ama sadece, “Fikriye Hanım’ın Reisi Cumhur Hazretlerine uzak bir akrabalığı olup kimsesizliği ve hastalığı dolayısıyla yaklaşık iki buçuk sene evvel Gazi Paşa’nın mazharı himaye ve muavenetine nail olmuş.” diye yazılıyor.

Fatih Bayhan, gazetelerdeki haberlerin de olayın bir cinayet olduğunu anlamaya yardımcı olduğunu söylüyor: “Vatan gazetesi 1 Haziran 1924 tarihli nüshasında girmiş haberi. Oysa intihar olayının olduğu gün 21 Mayıs’tır. Yani gazete, aslında intihar haberini değil, ölüm haberini girmiştir. Fakat ne gariptir ki haberin başlığı, ‘Ankara’da Bir İntihar’dır. Hadise 3’üncü sayfadan sol üst köşede basit ve sıradan bir habermiş gibi verilmiştir. Haberlerin gazeteci tarafından bilinmesi istenilen şekilde yazıldığını da anlamak mümkün.”

Fikriye Hanım’la ilgili en büyük tartışmalardan biri de mezar yeriyle ilgilidir. Eriş Ülger, Fikriye Hanım’ın nereye gömüleceği konusunda yer seçiminin bizzat Atatürk tarafından belirlendiğini öne sürüp Ankara’da Kuğulu Park civarını tarif ediyor. Fikriye Hanım’ın yeğeni Hayri Özdinçer ise “Muzaffer Bey’den öğrendiğime göre Etnografya Müzesi’nin önündeki Atatürk heykelinin civarında bir yerde gömülü.” diyor. Fakat Fatih Bayhan bu iddianın doğru olmayacağını aktarıyor: “Öncelikle şunu hesap etmemiz gerekiyor ki, Fikriye Hanım’ın öldüğü yıllarda ne Etnografya Müzesi vardır, ne de Atatürk heykeli. Dolayısıyla bu iddia daha başından çürümeye mahkûmdur. Ayrıca gerek Ankara’nın yakın tarihi ve gerekse sit alanı sayılan alanlarla ilgili yaptığım araştırmaya dayanarak söylüyorum ki Kuğulu Park civarında geçmişte ve bugün herhangi bir mezarlıktan söz etmek söz konusu değildir.”

Fatih Bayhan söylenen yerlerin aksine Fikriye Hanım’ın mezar yerinin çok farklı bir yerde olduğuna dair bir bilgiye ulaştığını da aktarıyor. Bayhan’a göre Fikriye’nin mezarı Ulus’ta: “Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Üyesi Mehmet Akif Işık ile konuya dair yaptığım görüşmede Etnografya Müzesi ve Kuğulu Park civarıyla ilgili herhangi bir mezarlık kaydının bulunmadığını söyledi. Ankara’nın o yıllardaki mezar yeri Ulus olduğu bilgisini bana verdi. Yani bugünkü İş Bankası’nın bulunduğu yer ve civarı. Bu konuyla ilgili fotoğraflara da ulaştım. Muhtemelen Fikriye Hanım’ın mezarı da bugün üzerinde bazı bankaların bulunduğu Ulus’taki eski mezarlıktadır.”

Kaynak: Aksiyon
 
  
 
Cevap: Atatürk’ün aşkı Fikriye’nin mezar yeri

emegine saglık paylasım icin tsklr
 
    
Emeğinize ve Paylaşıma Teşekkürler
 
    
 
 

Similar threads


Üst Alt