Tarihte Bugün 23 Nisan Çocuk Şenliği Tarihçesi

HANIMAĞA

EMEKLİ ADMİN
Nisan Forum
Katılım
13 May 2012
Mesajlar
35,477
Tepkime puanı
8,886
Puanları
250
23 Nisan Çocuk Şenliği Tarihçesi



e8al1rxrduo.jpg

Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, Büyük Millet Meclisinin açılışı ile beraber Türk çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı,1979’dan bu yana TRT’nin organizasyonuyla “TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği” adı altında uluslararası düzeyde kutlanan ilk ve tek çocuk bayramıdır.

1979 yılının Birleşmiş Milletler tarafından ‘Dünya Çocuk Yılı’ olarak ilân edilmesi üzerine, TRT tarafından bütün dünya çocuklarını kucaklamayı amaçlayan bir proje hazırlanmış ve bu projenin kabul edilmesiyle de TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği’nin birincisi beş ülkenin (SSCB, Irak, İtalya, Romanya ve Bulgaristan) katılımı ile başkent Ankara’da düzenlenmiştir.

TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği, çocuklar arasındaki kardeşlik, sevgi ve dostluk bağlarını geliştirerek, çocukların barış içinde yaşayacakları bir dünyanın oluşmasına katkıda bulunmak amacı ile düzenlenmektedir. TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği “YURTTA BARIŞ CİHANDA BARIŞ” ilkesi ile her yıl ortalama 40 ülkenin katılımıyla kutlanmaktadır.

39 yıldır yaklaşık 150 değişik ülkeden 30.000 civarı çocuğun katıldığı şenlik, 1979’dan 2000’e kadar başkent Ankara’da, daha sonraki yıllarda ise İstanbul, Antalya, İzmir, Bursa, Konya, Gaziantep, Nevşehir gibi Türkiye’nin çeşitli büyük şehirlerinde kutlanmıştır.


23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 23 Nisan 1920 günü kurulmasının onuruna, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından sadece Türk çocuklarına değil, bütün Dünya çocuklarına armağan edilen, her yıl 23 Nisan günü kutlanan, Türkiye'nin milli bayramıdır.

23 Nisan neden ve niçin kutlanır? 23 Nisan 1920′de ne olmuştur? TBMM kaç yılında kuruldu?

23 Nisan 1920′de Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi kuruldu.Türkiye Büyük Millet Meclisi 98 yıl önce bugün okul sıralarından sandalyeler ve Ankaralı marangozların imal ettiği bir kürsüyle çalışmalarına başladı.


O sırada ülkemizi işgalden kurtarmak ve bağımsızlığımızı kazanmak için mücadele ediyorduk. Bu mücadelenin önderliğini yapan Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, halkın desteği olmadan başarıya ulaşılamayacağını biliyorlardı. Halkın seçtiği temsilcileri aracılığıyla kendi kendini yönetmesi çok önemliydi. Yeni Türkiye bu temel üzerinde yükselecekti. Bu yüzden Anadolu’nun her tarafından seçilen temsilciler Ankara’ya gelerek Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni oluşturdular. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk kez kapılarını açtığı gün olan 23 Nisan’ı çocuklara armağan etti.

23 Nisan'ı Neden dünya çocuklarıyla paylaşıyoruz?

Yıllardır türlü eğlencelerle ve coşkuyla kutladığımız bu şenlik, sizin de bildiğiniz gibi, dünyada çocukların sahip olduğu tek bayram. UNESCO, 1979 yılını ‘Çocuk Yılı’ olarak ilan edince, Türkiye Cumhuriyeti, 23 Nisan bayramını dünya çocuklarıyla kutlamaya karar verdi. O yıl kutlamaya 6 ülke katıldı, ama her yıl bu sayı büyüdü ve bütün dünya çocuklarının kutladığı uluslararası bir bayram haline geldi.


Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin resmi bayramlarından biridir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından dünya çocuklarına armağan edilmiştir.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramı nedir?

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti’nin resmî tatil günlerinden ve ulusal bayramlarından biridir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara armağan edilmiştir.Aynı zamanda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin de resmî tatil günü ve ulusal bayramıdır.


Bu bayram, TBMM’nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan 23 Nisan Millî Bayramı ve 1 Kasım 1922′de saltanatın kaldırılmasıyla, önce 1 Kasım olarak kabul edilen, sonra 1935′te 23 Nisan Millî Bayramı’yla birleştirilen Hâkimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti’nin 1927′de ilan ettiği ve ilki Atatürk’ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı’nın kendiliğinden birleşmesiyle oluşmuştur.


En son 1980 darbesi döneminde Milli Güvenlik Konseyi, bu bayrama resmî olarak “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” adını verdi.


Hakimiyet-i Milliye Bayramı (önceleri 1 Kasım, sonra 23 Nisan), saltanatın kaldırılışının ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM’nin açılışının egemenliği padişahtan alıp halka vermesini kutlamak amacını taşırken, Çocuk Bayramı savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacını taşımaktaydı. Günümüzde bayrama diğer ülkelerden çocuklar katılmakta, çeşitli gösteriler hazırlanmakta, okullarda törenler ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.Ayrıca 1933′te Atatürk’le başlayan çocukları makama kabul etme geleneği günümüzde çocukların kısa süreliğine devlet kurumlarının başındaki memurların yerine geçmesi şeklinde devam etmektedir.

xstpbi09e4c.jpg
 
  
 
emeğine sağlık Hanımağa, paylaşım için teşekkürler ...
 
    
Emeğine sağlık ağamm paylaşım için teşekkürler
 
    
Emeğine sağlık,Gülümm paylaşım için teşekkür ederim...
 
    
EMEĞİNİZE SAĞLIK HANIMAĞA’m
Paylaşım için çok..
72383528-9811-4914-atxk19.jpeg
 
    
 
 
Üst Alt