BİLGİ “DÜNYA ÂHİRETİN TARLASIDIR”

MineAsu

EMEKLİ ADMİN
Nisan Forum
Katılım
5 Eki 2013
Mesajlar
181
Tepkime puanı
3,103
Puanları
113
“DÜNYA ÂHİRETİN TARLASIDIR”



Abdullâh bin Mes‘ûd (radıyallâhü anh) oturduğu her mecliste buyururdu ki:


Muhakkak siz gece ve gündüzün geçmesiyle takdîr olunmuş ömürlerinizi eksiltmektesiniz. İşlediğiniz bütün amelleriniz yazılmaktadır. Hâlbuki ölüm ansızın başınıza geliverecektir. Her kim hayır ekti ise hoşuna gidecek mükâfâtları hasat edecektir. Kim şer (kötülük) ektiyse pişmanlık biçecektir. Her çiftçi ancak ektiğini biçer.


Ne ağır davranan kendisine takdir olandan az bir rızka nâil olur, ne de hırslı ve aceleci kimse takdir olunandan fazlasına kavuşur.


Her kime bir hayır erişti ise onu veren Allâhü Teâlâ'dır. Her kim bir kötülükten korundu ise onu Allâhü Teâlâ korumuştur.


Halkın en şereflileri takvâ sâhipleridir, âlimler de insanları doğru yola sevkeden rehberlerdir. Bu iki fırka (takvâ sâhipleri ve âlimler) ile beraber olmak maddî ve mânevî zenginliktir. (Zühd, İbn-i Mübârek)


EBUL-HASAN MÂVERDÎ’NİN RÜYASI


“Edebü'd-Dünyâ ve'd-Dîn” kitabının müellifi Ebu'l-Hasan Mâverdî merhûm diyor ki:


“Bir gece rüyamda Resûlullâh'ı (sallallâhü aleyhi ve sellem) gördüm. “Yâ Resûlallâh! Bana kurtuluşuma sebep olacak bir tavsiyede bulunur musun?” dedim. Resûl-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.):


“Allâhü Teâlâ'dan hakkıyla utan!” buyurdu. Sonra da: “İnsanlar çok değişti” buyurdu.


“Bu nasıl oldu, Yâ Resûlallâh!” dedim. Efendimiz (s.a.v.): “Ben evvelce çocukların yüzüne baktığımda, simalarında sevinç ve hayâ eserleri görüyordum. Bu gün bakıyorum, bunları göremiyorum” buyurdu.


Resûl-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.) tavsiyelerine -en mühim olan- Allâhü Teâlâ'dan hayâ ile başladılar ve bu zamandaki çocukların hayâsızlığına işâret ettiler. Yaradılışındaki sâfiyetten dolayı çocukların terbiye edilmesi kolaydır. Utanma hissi onlarda fıtrîdir. Ancak zaman o kadar değişti ki çocuklara bile sirâyet etti, böyle yetişen çocuklar ileride hayâsız olurlar, demektir.




 
  
 
 
 
Thread starter Similar threads Forum Replies Date
S Dini Bilgiler 0

Similar threads


Üst Alt