BİLGİ “AHLÂKIN GÜZELLİKLERİNİ TAMAMLAMAK ÜZERE GÖNDERİLDİM”

MineAsu

EMEKLİ ADMİN
Nisan Forum
Katılım
5 Eki 2013
Mesajlar
181
Tepkime puanı
3,103
Puanları
113
“AHLÂKIN GÜZELLİKLERİNİ TAMAMLAMAK ÜZERE GÖNDERİLDİM”



Resûl-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.): “Ben ahlâkın güzelliklerini tamamlamak üzere gönderildim” buyurdular. Onun bi‘setinden (peygamber olarak gönderilmesinden) önce güzel ahlâk ve övülmüş sıfatlar henüz tamam değildi. Meselâ hasedin iki tarafı vardır: Biri mezmum (kötülenmiş) olanıdır ki başkasındaki nimetin yok olmasını istemektir. Böyle hasedi bütün peygamberler yasaklamıştır. Hasedin memduh (övülmüş) olan diğer tarafına da gıbta derler. Nitekim hadîs-i şerîfte buyuruldu:


Ancak iki kişiye gıpta edilir:


Biri: Allâhü Teâlâ bir kuluna nâfi‘ (faydalı ilim) ihsân edip o da onu neşredip halkın ölmüş kalplerini onunla diriltmeye çalışsa işte ona gıbta edilir.


İkincisi: Allâhü Teâlâ bir kuluna mal ihsân edip o da onu Allâh’ın emrettiği hayır yollarına sarfetse, işte buna da gıbta edilir.


İşte mü'min gıbta edecekse böyle faydalı şeylere gıbta etmelidir.


Gazab yani öfke kötülenmiştir. Amma Allah için gazab etmek güzel ahlaktandır. Kibir de böyledir. Nitekim “Kibirliye karşı kibirlenmek tevâzudandır.” buyurulmuştur.


Bunlar gibi ne kadar fena sıfat varsa tamamının övülmüş tarafı tespit olunmuş ve ümmet-i Muhammed onunla amel etmiştir. Yani kötülenmiş tarafını terk etmiş ve övülen kısmıyla amel etmişlerdir.
 
  
 
Emeklerin için teşekkürler Mine...
 
    
Emeğinize sağlık ...
 
    
 
 
Üst Alt