BİLGİ İMÂM-I ÂZAM HAZRETLERİNDEN EBÛ YÛSUF HAZRETLERİNE NASÎHATLER

MineAsu

EMEKLİ ADMİN
Nisan Forum
Katılım
5 Eki 2013
Mesajlar
181
Tepkime puanı
3,105
Puanları
113
İMÂM-I ÂZAM HAZRETLERİNDEN EBÛ YÛSUF HAZRETLERİNE NASÎHATLER



Evvelâ ilim tahsil et. Sonra helâlinden mal edinirsin. Ondan sonra da evlenirsin. Zîrâ ilim öğreneceğin vakitte mal kazanmakla uğraşırsan tahsilden âciz kalırsın. İlim tahsiline gençlik vaktinde ve kalbin her türlü meşgûliyetten boş iken çalış. Mal ve evlâd-ü ıyâl kalbi meşgul eder.
Dâima takvâ ehlinden ol. Halka nasîhat et. Çok gülme, çünkü çok gülmek kalbi öldürür. Yolda ne çok hızlı ne çok yavaş yürü. Vakar ve sükûnetle yürü. İşlerinde aceleci olma. Arkandan doğru çağıranlara cevap verme. Konuşurken sesini fazla yükseltme ve bağırıp çağırma. Düşük sesle, sâkin bir şekilde ve az hareketle konuşmayı âdet edin ki insanlar arasında ciddiyetin anlaşılsın.
Allâhü Teâlâ’yı çok zikret ki bunu senden öğrensinler. Namazdan sonra Kur’ân-ı Kerîm okumaya, zikrullâha devam et. Allâhü Teâlâ’nın sana ihsan ettiği nîmetlere ve kalbine koyduğu sabra mukâbil devamlı şükret. Her ayda birkaç gün oruç tut ki başkaları da sana uysun. Nefsinin arzu ve isteklerine uyma ki dünyada ve âhirette ilminden fayda göresin. Dünyaya ve bulunduğun hâle aldanma. Zîrâ Allâhü Teâlâ her şeyi senden soracaktır.
Halka, yaptıkları hatâlarda tâbî olma, dâima doğrulukta tâbi ol. Kötülük yapmayı âdet edinen birisini gördüğün zaman onun kötülüğünden bahsetme. Ondan hayır ümit ederek bahset. Ancak yaptığı kötülük dînî hususlarda olursa o zaman insanları ona tâbî olmamaları için îkaz et.
Ölümü dâima hatırla. Her kimden ilim tahsîl ettiysen onun için Allâhü Teâlâ’dan mağfiret iste. Kur’ân-ı Kerîm okumaya devam et. Bid’at ehli ile oturma. Oyun ve eğlenceyi büsbütün terk et. Seninle istişâre edenlere, bildiğin hususlarda fikir beyan et.
Büyük işler yapmak için gayret ve ciddiyet sâhibi ol. Zîrâ gayreti az olanın rütbesi de düşük olur. Yolda yürüdüğün zaman sağa sola bakma. Allâhü Teâlâ nezdinde hakîr olan dünyayı sen de hakîr gör. Zîrâ âhiret dünyadan hayırlıdır. (Müftüzâde Mehmet Kâmil, el-Fevâyihu’l-Münîfe)
 
  
 
 
 

Similar threads


Üst Alt